Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

23. 01. 2018. 10:24 >> 09:57
8

GRUPA VLADIKA

Traže Sabor SPC o Kosovu

Šest vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) zatražilo je od Sinoda da zakaže Sabor, kako bi se SPC odredila i zauzela jedinstven stav o rješenju za Kosovo i Metohiju.

Prema pisanju Blica, episkopi su zahtjeve upućivali u posljednja dva mjeseca, ali Sinod ni jednom od vladika nije konkretno odgovorio.

"Zahtjev za održavanje Sabora nije direktno povezan sa potpisivanjem Apela za Kosovo i Metohiju, a na kojoj su svoj paraf stavile i pojedine vladike i svještenstvo. Sabor je zatražen znatno ranije nego što je Apel sastavljen", piše "Blic".

Prema riječima jednog od vladika koji nije imenovan, zahtjev za održavanje Sabora "nije ni za, ni protiv predsjednika Aleksandar Vučića, i bilo bi pogrešno da se to tako timači".

"Održavanje Sabora je prirodan slijed, odgovoran odnos i odgovor na situaciju u kojoj se nalaze narod i država", naveo je taj vladika i istakao da "kosovsko pitanje ulazi u svoju završnu fazu i neophodno je da se Crkva odredi prema događajima".

"Crkva mora jedinstveno da kaže koja je to granica do koje idemo, da pruži saborski odgovor na poziv predsjednika za unutrašnji dijalog o kosovskom pitanju", rekao je vladika, prenosi "Blic".

Jedan od vladika koji nije zatražio Sabor, blizak je mišljenju onih koji jesu, jer ističe da je činjenica da dok nema jedinstvenog, saborskog stava, "vladike nastupaju po svojoj volji i savjesti".

"Tako imamo i potpise na Apel, ali tako smo imali i istupanje mitropolita koje je izazvalo različite reakcije u javnosti, nepotrebne Crkvi. Crkvi nije potrebna politizacija", kaže vladika čija je eparhija na prostoru Srbije.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније