Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta,I.Š. ]

03. 11. 2017. 14:20 >> 13:52
14

PREDSJEDNIK BNV

Ugljanin: Povući srpske organe iz Sandžaka

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin pozvao je danas Vladu Srbije i Evropsku uniju da utvrde datum raspisivanja izbora za organe Sandžaka.

 

 

 

On je na konferenciji za novinare rekao da revizijom Akcionog plana za nacionalne manjine u ovaj dokument treba uvrstiti i datum uspostavljanja evropskih snaga bezbjednosti i evropskih pravosudnih organa u Sandžaku.

"Tražimo i precizan datum povlačenja srpske policije, vojske, tajnih službi, pravosudnih organa sa teritorije Sandžaka.

Ovi naši zahtjevi su u skladu sa odlukama Mirovne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Hagu, kada je i održan referendum građana Sandžaka o autonomiji", rekao je Ugljanin.

On je istakao da "Bošnjaci u ovoj srpskoj državi predstavljaju strano tijelo".

"Punih 27 godina srpski državni organi se ponašaju u skladu sa znanjem, strukom i obrazovanjem. Na teritoriji Sandžaka srpska vojska, policija, tajne službe i njihovi činovnici se ponašaju monstruomski i neprijateljski prema Bošnjacimja i civilnom stanovništvu uopšte. Srps

ka policija i pravosuđe u Sandžaku su fašistički pijuni, pijuni onog dijela srpskog naroda koji su u osnovi četnici i koji žele da protjeraju sve što im Rusija naredi, da ovdje ne ostane nijednog normalnog Bošnjaka, Albanca, Srbina i Crnogorca", rekao je Ugljanin.

On je predložio da se u međuvremenu, radi saradnje Bošnjaka i Srba, u roku od tri mjeseca usaglasi nacionalna struktura u svim državnim organima u Sandžaku, kao i da se rasvijetle svi zločini počinjeni nad Bošnjacima, ali i drugim stanovništvom.

Ugljanin je dodao da je o ovim stavovima već obavijestio premijerku Srbije, nadležnog ministra za manjinska pitanja, te da očekuje da će nadležni organi "konačno početi ozbiljno da rješavaju sandžačko pitanje".

"Sandžak je jasno definisana teritorija, sa međunarodno priznatim granicama na Berlinskom kongresu, koja ima 8. 678 kvadratnih kilometara. Sve ovo govorimo u cilju rješavanja nagomilanih problema i uspostavljanja trajnog i stabilnog mira, sa Sandžakom kao teritorijom pod specijalnim statusom koja će biti pod zaštitom UN", rekao je Ugljanin.

Na pitanje novopazarskog Sto plus radija da li je BNV jedinstveno u ovim stavovima i da li ima podršku i vijećnika Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ) Muamera Zukorlića, on je rekao da "oni koji ne dolaze na sjednice, ovlašćuju time one druge da u njihovo ime donose odluke".

"Naše odluke su legitimne, a svi vijećnici imaju pravo da dolaze ili ne dolaze na sjednice, mi nikoga ne pitamo zašto nije došao. I među našim narodom ima kukolja i kupljenih ljudi, koji govori onako kako im se naredi iz kabineta Aleksandra Vučića", rekao je Ugljanin.

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније