Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

29. 06. 2013. 23:50 >> 23:50

ANALIZA MEDIJA

Turska i BiH najduže čekaju ulazak u EU

Turska i Bosna i Hercegovina su zemlje koje su najviše vremena provele radeći na procesu evropskih integracija, a još nisu postale punopravne članice Evropske unije, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija.

Turska je zemlja koja ubjedljivo najduže čeka na vratima Evrope, jer je još 1959. godine podnijela službeni zahtjev za članstvo u tadašnjoj Evropskoj ekonomskoj zajednici.

Ta država je u decembru 1999. godine službeno priznata kao zemlja kandidat, dok je pregovore o članstvu počela u oktorbu 2005. godine, kao i Hrvatska.

Međutim, ni poslije osam godina pregovora, Turska nije uspjela da postane punopravna članica EU, kao što je to slučaj sada sa Hrvatskom.

U istraživanju se navodi da je BIH sljedeća zemlja koja najduže čeka na članstvo u Uniji, pošto je u junu 2000. godine na samitu EU priznata kao zemlja potencijalni kandidat.

Tačnije, BiH kao zemlja potencijalni kandidat već 13 godina čeka da prvo dobije status zemlje kandidata.

Hrvatskoj je trebalo oko pet godina i osam mjeseci da potpiše ugovor o pristupanju u EU.

Hrvatska je otvorila pregovore sa EU 3. oktobra 2005. godine, dok je posljednje poglavlje zatvorila u junu 2011. godine, kad je i odlučeno da će 1. jula 2013. godine postati članica EU.

Odnosi između Crne Gore i EU uspostavljeni su u julu 2001. godine, dok je postojala država Srbija i Crna Gora.

Crna Gora je u maju 2006. godine proglasila nezavisnost, pa je poslije sprovedenih reformi u decembru 2010. godine dobila status kandidata, a pristupni pregovori otvoreni su 29.juna 2012. godine.

Srbija je status zemlje kandidata za članstvo u EU stekla odlukom Evropskog savjeta 1. marta 2012. godine.

Tako je Srbiji trebalo manje od 12 godina da od zemlje potencijalnog kandidata, koji je dobila u junu 2000. godine, postane zemlja kandidat, a odlukom Savjeta EU od 28. juna dobila je i otvaranje pristupnih pregovora najkasnije u januaru 2014. godine.

Makedonija je dobila status zemlje kandidata u decembru 2005. godine, što znači da je toj zemlji trebalo oko pet godina da postane kandidat za članstvo u EU.

Prema preporuci Evropskog savjeta, ta zemlja bi uskoro mogla započeti pregovore o članstvu u EU.

Albanija je, zajedno sa ostalim zemljama iz regiona, u junu 2000. godine dobila status zemlje potencijalnog kandidata.

Grupa od 10 zemalja, koju čine Češka, Estonija, Kipar, Litvanija, Letonija, Mađarska, Malta, Poljska, Slovenija i Slovačka, koje su ušle u EU u maju 2004. godine, na to pristupanje su čekale između četiri i šest godina.

Rumunija i Bugarska su počele pregovore o članstvu u februaru 2000. godine, a članice EU su postale u januaru 2007. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније