Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J. [ RSE ]

15. 03. 2024. 19:08 >> 19:21
8

ESKOBAR

"Najvažniji zadatak za Crnu Goru da podrži sve što premijer radi"

Ova vlada Crne Gore je još jako mlada. Čak i kao takva, napravila je ogroman napredak prema EU. Napravila je ogroman napredak u kreiranju temelja za prosperitetan put prema Zapadu i članstvu u EU. Sad je najvažniji zadatak za Crnu Goru da podrži sve što premijer radi, poručio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Na pitanje novinara Radio Slobodne Evrope da li bi SAD preispitale svoj odnos s Crnom Gorom u slučaju da stranke bivše koalicije okupljene oko Demokratskog fronta uđu u vladu, Eskobar je odgovorio da je prerano govoriti o tome kakvi bi bili odnosi SAD-a sa koalicijom koja je protiv Zapada i EU.

To je, kaže, rizik i pitanje koje su postavili premijeru i predsjedniku.

Na pitanje RSE šta će se dogoditi ako oni uđu u vlast, Eskobar je kazao da je prerano govoriti o tome.

"Nisam siguran. Nisam siguran. I dalje je prerano govoriti o tome. Ova vlada Crne Gore je još jako mlada. Čak i kao takva, napravila je ogroman napredak prema EU. Napravila je ogroman napredak u kreiranju temelja za prosperitetan put prema Zapadu i članstvu u EU. Sad je najvažniji zadatak za Crnu Goru da podrži sve što premijer radi”, istakao je Eskobar.

Komentarišući godišnju procjenu američke obavještajne zajednice o Zapadnom Balkanu gdje se navodi da će se ovaj region suočiti povećanim rizikom od lokalnog međuetničkog nasilja tokom 2024, Eskobar je kazao da takve stvari nikog ne bi trebalo da iznenade.

"To čujemo i od lokalnih analitičara ovde, od vaših think-thankova, političara, svi znaju da bi određeni maligni akteri željeli da stvore probleme tokom 2024. misleći da su svijetu pažnju odvukli ili izbori ili rat u Ukrajini. To bi bila greška. Ali, to ne znači da neće biti provokacija i želite da budete spremni za to. Imao sam sastanke sa komandantom KFOR-a prvog dana posjete kako bismo o tome razgovarali. On je veoma fokusiran na potencijalnu nestabilnost i veoma je pripremljen za to. Zato mislim da smo spremni za nepredviđene situacije, ali to ne znači da ćemo ući u težak period", kazao je Eskobar.

Odgovarajući šta će po pitanju Kosova reći predstavnicima Kvinte po povratku u Vašington, Eskobar je kazao da će potpuno iskreno, čuti nešto što i očekuju da čuju.

"Da nismo postigli mnogo napretka ni po pitanju Zajednice, niti po pitanju regulative koju je donijela Centralna banka. Nadam se da ćemo u utorak imati nešto pozitivno o čemu ćemo razgovarati. Već imamo nešto pozitivno o čemu ćemo razgovarati, o odluci o Dečanima, pitanju čije rešavanje međunarodna zajednica traži već mnogo godina. Biće to pomiješana rasprava", zaključio je Eskobar.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније