Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta/Tanjug [ Objavio: O.Z. ]

04. 01. 2017. 20:57 >> 22:45
5

PO POTJERNICI SRBIJE

Ramuš Haradinaj uhapšen u Francuskoj

Francuska policija je na osnovu međunarodnog naloga za hapšenje koji je izdala Srbija večeras uhapsila predsjednika Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja.

Njegovo hapšenje je za RTK potvrdila porodica Haradinaj, dok su, kako javljaju prištinski mediji, vlasti Francuske o njegovom pritvaranju obavijestile vlasti u Prištini.

Potrjenicu protiv Haradinaja Srbija je izdala 2006. godine zbog sumnje da je počinio ratne zločine 1998. i 1999, u vrijeme kada je bio jedan od komandanata Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Njemu je suđeno i u Haškom tribunalu za ratne zločine, ali je 2012. oslobođen svih optužbi.

Haradinaj je 2015. godine bio uhapšen na aerodromu u Ljubljani, u Sloveniji, ali je poslije nekoliko dana bio oslobođen. 

"Optužbe nezakonite, nepravične i tendenciozne"

Vlada Kosova je večeras, reagujući na pritvaranje lidera Alijanse za budućnost kosova Ramuša Haradinaja u Francuskoj, ocijenila da je optužnica Srbije protiv njega nezakonita, nepravedna i tendenciozna.

"Vlada Kosova i sva njena nadležna ministarstva se prioritetno angažuju za što hitnije razjašnjavanje okolnosti zadržavanja predsjednika AZBK Ramuša Haradinaja i prevazilaženje situacije koja je stvorena kao posljedica nezakonitih, nepravednih i tendencioznih optužnica Srbije", kaže se u saopštenju Vlade Kosova.

"Radimo na tome da Haradinaj bude uskoro pušten"

Kosovsko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je da je Ramuš Haradinaj priveden u Francuskoj.

To je objavio prištinski list "Zeri", a na sajtu tog lista se navodi da kosovsko ministarstvo radi na tome da Haradinaj bude uskoro pušten.

"Ministarstvo vanjskih poslova intenzivno radi na tom pitanju od 15 sati, kada je Haradinaj pritvoren. Hapšenje su izvele francuske vlasti na osnovu potjernice Srbije iz 2004, što je za nas neprihvatljivo. Ministarstvo je uputilo verbalnu notu preko ambasade u Parizu, a ministar Hodžaj se lično angažuje, koristeći sve diplomatske kanale da Haradinaj bude što je prije moguće pušten", rekao je šef kabineta Hodžaja, Bašmir Džemaj.

Hapšenje Haradinaja su za "Zeri" potvrdili i njegova porodica i kosovski ministar pravde Orhan Hajrizi.

List navodi i da su francuske vlasti obavijestile vlasti u Srbiji o hapšenju.

Nešto ranije, Avni Arifi iz Alijanse za budućnost Kosova je za RSE izjavio da je Haradinaj zadržan na aerodromu u Bazelu, na francuskoj strani, a na osnovu zahtjeva Srbije iz 2004. godine zbog zločina na Kosovu.

Tači: Nepihvatljivo i za osudu pritvaranje Haradinaja

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je večaras da je za osudu i da je neprihvatljivo pritvaranje lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja samo na osnovu naloga za hapšenje Srbije.

Ističući da su pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), čiji je jedan od komandanata bio i Haradinaj, ponosni što su se borili protiv diskirminatorskih i kriminalnih zakona režima Slobodana Miloševića, Tači je na Fejsbuku napisao da je pravičnost te borbe potvrdila i kampanja vazdušnih napada NATO-a na ciljeve u Srbiji.

"Institucije države Kosovo svim mehanizmima koje imaju na raspolaganju rade da se što prije ispravi nepravda i da se Haradinaj oslobodi, kako i zaslužuje", napisao je Tači.

Prema njemu, ovo je još jedan argument više zašto Kosovo treba da bude članica međunarodnih institucija, kako bi one bile u stanju da otkriju pravu istinu o Kosovu i Srbiji.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније