Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

05. 05. 2024. 21:56 >> 22:07
Čitaj mi:

NA POTEZU KATAR

U Kairu bez napretka ka primirju u Pojasu Gaze, Izrael i Hamas nepopustljivi

Sastanak u Kairu o predloženom primirju povezanom sa oslobađanjem talaca u Pojasu Gaze završen je danas bez napretka, pošto Izrael i Hamas ostaju nepopustljivi poslije sedam mjeseci ratovanja.

Razgovori se, međutim, moraju nastaviti u Kataru, zemlji posredniku, gdje se očekuje šef Centralne obavještajne agencije SAD (CIA) Vilijams Berns, dok bi, prema egipatskim medijima, delegacija Hamasa trebalo da se vrati u Kairo u utorak.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu potvrdio je danas da Izrael "neće kapitulirati" pred Hamasom i da ne može "prihvatiti" zahtjeve islamističkog pokreta, koji poziva na definitivni prekid vatre na palestinskoj teritoriji prije bilo kakvog sporazuma, posebno o oslobađanju svojih talaca otetih 7. oktobra u Izraelu.

Netanjahu i dalje prijeti da će pokrenuti ofanzivu na prenaseljeni grad Rafu, na jugu Pojasa Gaze, "sa ili bez" dogovora o primirju.

Lider Hamasa Ismail Hanije koji je u Kataru, optužio je Netanjahua da "sabotira napore posrednika" u cilju postizanja primirja, dok su razgovori započeti u subotu, danas nastavljeni u Kairu između delegacije Hamasa i egipatskih predstavnika, u odsustvu Izraela.

Delegacija palestinskog pokreta koja je večeras otputovala iz Kaira na konsultacije u Dohi, po riječima zvaničnika Hamasa mora da se vrati u Egipat u utorak "da bi završila pregovore" - rekli su izvori bliski egipatskim posrednicima.

Po pisanju američkih medija, direktor CIA je poslije etape u Kairu otišao u Katar.

Ponuda zemalja posrednika, Katara, Egipta i SAD, predstavljena Hamasu krajem aprila, predviđa primirje povezano sa oslobađanjem talaca koji se drže u Pojasu Gaze, u zamjenu za zatvorene Palestince koje drži Izrael.

Zvaničnik Hamasa je danas rekao da taj pokret "ni pod kojim okolnostima neće prihvatiti sporazum koji eksplicitno ne predviđa prekid rata".

Izraelski premijer je danas rekao da je njegova vlada odlučila da zatvori kancelariju katarskog kanala Al-Džazira u Izraelu. Ubrzo poslije toga je prekinut signal te televizije.

Al-Džazira koja podrobno izvještava o ratu u Gazi, osudila je tu odluku kao "zločinačku", a Hamas kao "očigledno kršenje slobode medija".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније