Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Objavio: P.R. [ Beta ]

13. 12. 2016. 20:21 >> 19:58
5

ŠTIR SAOPŠTIO

"Još jedna država bila rezervisana"

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Davor Ivo Štir ponovio je večeras da uz Hrvatsku, još jedna država nije "digla rezerve" kada je u pitanju otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi u pregovorima Srbije s EU.

"Bila je još jedna država koja nije digla rezerve, ali ja mogu govoriti u ime Republike Hrvatske, koji su bili naši argumenti, odnosno dodatna pitanja koja smo dostavili i tražili objašnjenja od Evropske komisije (EK)", rekao je Štir gostujući u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije.

On je tako odgovorio na pitanje da li je Hrvatska bila jedina država koja je blokirala otvaranje poglavlja 26.

Štir je precizirao da je Hrvatska tražila dodatna objašnjenja u oblasti obrazovanja za nacionalne manjine, što je i dio pregovaračkog procesa i dodao da ono što Hrvatska traži nije teško ispuniti.

"Ono što tražimo je ne da se sve to riješi preko noći, ali da dodatna pojašnjenja što se tiče dinamike i načina na koji će se postupiti po ovom pitanju. Kad dobijemo ta pojašnjenja od EK onda možemo krenuti dalje", naglasio je Štir i precizirao da to može biti već početkom iduće godine.

On je ponovio da se hrvatske primjedbe odnose na udžbenike za osnovne i srednje škole za pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini.

"Što se tiče srednjih škola očekuje se pitanje udžbenika na hrvatskog jeziku, a za osnovne škole ne samo prevod sa srpskog na hrvatski i s ćirilice na latinicu, nego i posebni sadržaji za hrvatsku nacionalnu manjinu u udžbenicima za Hrvate", objasnio je hrvatski ministar.

Štir je naglasio da je Hrvatska u stalnom kontaktu s EK, jer je ona ta koja u ime država članica pregovara sa Srbijom.

"Stav Hrvatske nije nikakvo iznenađenje"

Štir je izjavio da ne treba "dramatizovati situaciju" oko hrvatskih primjedbi koje se odnose na otvaranje spornog poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi u pregovorima Srbije s EU.

"Ne treba uopšte dramatizovati situaciju. Normalno je da se u radu radnih grupa traže dodatne informacije", rekao je Štir novinarima u Briselu i dodao da se i druge države u pregovorima s tim suočavaju.

On je rekao da je Hrvatska među državama koje su tražile dodatna pojašnjenja Evropske komisije kada je riječ o poglavlju 26, ali nije želio da kaže koje još države imaju primjedbe objasnivši da može da govori samo o zemlji koju predstavlja.

Štir je dodao da Hrvatska očekuje da će od Komisije, koja pregovara u ime država članica, dobiti dodatna pojašnjenja.

"Optimisti smo da ćemo moći uočiti napredak i da ćemo biti u poziciji dići tu rezervu možda već početkom iduće godine", rekao je hrvatski ministar.

On je rekao da je obrazovanje nacionalnih manjina važno pitanje koje se nalazi u okviru pregovora.

Upitan o oštrim reakcijama srpskih zvaničnika zbog hrvatske blokade, ali i na činjenicu da se samo govori o Hrvatskoj, iako su i neke druge zemlje imale primjedbe, Štir je odgovorio da je interes Hrvatske da pošalje jasnu poruku da želi da sve zemlje jugoistočne Evrope naprave potrebne reforme i da postanu članice EU.

"Ispunjavanje kriterijuma je važan dio ovog procesa. Hrvatska je spremna da pomogne oko ispunjavanja kriterijuma", rekao je hrvatski ministar.

On je rekao da stav Hrvatske nije "nikakvo iznenađenje" i da je evropski povjerenik prošle sedmice bio u Beogradu.

Upitan da li je onda riječ o "predstavi" premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je napustio Brisel zbog hrvatske blokade, Štir je odgovorio da će se Međuvladina konferencija održati i da nije uobičajeno da predsjednici vlada budu na tim konferencijama, iako to mogu ako žele.

"Naglasio bih da proces pregovora ide dalje. Danas ćemo imati dva poglavlja za Srbiju, dva za Crnu Goru, zemlje idu dalje u svojim pregovorima", rekao je Štir.

Na pitanje novinara kako tumači oštru retoriku iz Beograda kada je riječ o Hrvatskoj, on je odgovorio da je hrvatska "intencija da ima retoriku koja smiruje, smanjuje tenzije, ali traži ispunjavanje kriterijuma".

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније