Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

11. 05. 2013. 18:02 >> 18:02
1

70. GODIŠNJICA

Sjećanje na bitku na Neretvi

Više hiljada ljudi okupilo se u Jablanici, u Bosni i Hercegovini, kako bi obilježili 70. godišnjicu bitke na Neretvi u kojoj su znatno slabije partizanske snage 1943. godine uspjele da probiju obruč udruženih njemačko-italijanskih i kvislinških snaga, spase se od uništenja i nastave borbu protiv fašističke okupacije.

Antifašisti iz cijelog regiona odali su počast žrtvama istorijske bitke, svim poginulim borcima NOR-a, kao i borcima odbrambenog rata koji se, prije dvadesetak godina, vodio na prostoru BiH.

Na postamentu vječne vatre vijence su položili član Predsjedništva BiH Željko Komšić, delegacije Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH, Hrvatske, Crne Gore i Slovenije, predstavnici diplomatskog kora u BiH…

Proslava je ovoga puta protekla bez političkih govora, a činili su je uglavnom koncerti i različiti scenski nastupi.

 U Jablanici je otvorena i obnovljena izložba posvećena partizanskoj pobjedi, smještena u muzeju koji je tokom posljednjeg rata u BiH bio uništen.

Uz tradicionalnu "Biciklijadu" stazama ranjenika, karanfili su „zplovili“ Neretvom, a vijenci položeni na spomenik na Makljenu.

Bitkom za ranjenike okončana je vojna operacija poznata pod nazivom IV neprijateljska ofanziva, u kojoj je oko 150 hiljada okupacionih i ustaških i četničkih snaga, od januara 1943. godine pokušalo uništiti glavninu tadašnje Narodno-oslobodilačke vojske, predvođene Josipom Brozom Titom.

 Uprkos izrazitoj nadmoći neprijatelja u ljudstvu i oružju, partizani su ipak uspjeli da probiju obruč i izbjegnu uništenje, a pritom i spasiti oko četiri hiljade ranjenika.

 U istoriji ratovanja ostala je zabilježena epizoda rušenja mosta na Neretvi, čime su partizanske jedinice zavarale neprijatelja i obezbijedile izvlačenje glavnine svojih snaga prema istočnoj Bosni.

 Film Bitka na Neretvi, reditelja Veljka Bulajića, posvećen tim zbivanjima, postao je jedan od napoznatijih ratnih filmova svih vremena.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније