Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

10. 05. 2013. 13:23 >> 13:24

"PADAJ SILO I NEPRAVDO"

Godišnjica bitke na Neretvi

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini obilježiće sjutra 70. godišnjicu bitke na Neretvi, najveće bitke u Drugom svjetskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije, poznate i kao bitka za ranjenike.

Manifestacija obilježavanja 70. godišnjice bitke na Neretvi nazvana je "Padaj silo i nepravdo", a biće održana u Jablanici.

Bitka na Neretvi je najteža bitka koju je vodila Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije, kada su udruženi okupatori u januaru 1943. godine pokušali da unište Vrhovni štab NOV-a i njegove elitne, proleterske jedinice, s kojima je bilo i 4.000 ranjenika.

Bitka na Neretvi, Bitka za ranjenike ili Četvrta neprijateljska ofanziva je naziv koji u širem smislu pokriva osovinske operacije Vajs I i Vajs II, operaciju JVuO za uništenje NOVJ uz sadejstvo Italijana, kao i ofanzivu NOVJ u slivu Neretve i zatim u istočnoj Hercegovini u periodu od 20. januara do 1. aprila 1943.

U užem smislu, naziv se odnosi na dio operacije Vajs II koji je zahvatio Glavnu operativnu grupu Vrhovnog štaba, nastupanje JVuO protiv NOVJ u Hercegovini, i ofanzivu NOVJ u oblasti Neretve.

Jedan od takođe uobičajenih naziva je bitka za ranjenike, jer je sticajem operativnih okolnosti Glavna operativna grupa Vrhovnog štaba NOVJ bila prinuđena da sa sobom vodi i Centralnu bolnicu, što je dovelo do niza dramatičnih bitaka za spas ranjenika.

To je bitka u kojoj su dominirale operacije krupnih snaga vojne Sila Osovine početkom 1943. godine na teritoriji NDH u cilju uništenja Narodnooslobodilačkog pokreta. Njemci su je kodno nazvali Slučaj bijelo (nem. Fall Weiss).

Karakteristično za ovu taktičku cjelinu je to što je nastala interakcijom, stapanjem i međusobnim modifikovanjem tri nezavisno planirane ofanzivne operacije: plana NOVJ za ofanzivu preko Neretve prema Crnoj Gori, plana JVuO za uništenje NOVJ koncentričnim napadom uz pomoć Italijana, i plana Njemaca za čišćenje oblasti između linije Sanski Most – Drvar i mostarske rudno-privredne oblasti i komunikacije Mostar – Sarajevo (Plan Vajs II).

Iako su njemačko-ustaške, italijanske i četničke snage djelovale koordinisano, dijelom po dogovoru, a dijelom usljed kompatibilnih taktičkih ciljeva, bitka je okončana jasnom pobedom NOVJ, koja je uspjela da ostvari suštinu svog ofanzivnog plana, i da pritom sačuva Centralnu bolnicu.

Njemci su postigli djelimičan uspjeh, jer su zaposjeli teritorije i komunikacije sjeverozapadno od Neretve, i djelimičan neuspjeh, jer nisu uspjeli da razbiju NOVJ.

Najveći gubitnici bili su Italijani, koji su pretrpjeli teške gubitke i bili prinuđeni da prepuste odbranu mostarske oblasti Njemcima, i posebno četnika, čija je najveća dotadašnja koncentracija poražena i razbijena od strane NOVJ.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније