Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

23. 08. 2015. 13:14 >> 13:14
2

ILEGALNI TAKSISTI

Migrantima naplaćuju 100 eura do Srbije

Na željezničkoj stanici u Đevđeliji i okolini trenutno se nalazi više hiljada migranata koji su na teritoriju Makedonije ušli sinoć i rano jutros. Oni čekaju na dođu na red za ulazak u vozove koji će ih prevesti do graničnog prelaza Tabanovce prema Srbiji. Pošto svi ne mogu do mjesta u vozu, njihovu tešku situaciju pokušavaju da iskoriste ilegalni taksisti, koji vožnju do granice sa Srbijom naplaćuju i do 100 eura.

Na stanici su prisutni i brojni pripadnici makedonske policije, koji izbjeglice kontrolisano provode do vozova uz izdavanje dozvola, s kojima mogu nastaviti put ka sjeveru.

Na željezničkoj stanici u Tabanovcima su saopštili da su jutros u pet sati počeli s prevozom izbjeglica i da će ih tokom dana najvjerovatnije pet vozova prebacivati prema graničnom prelazu sa Srbijom.

Dio izbjeglica je i na autobuskoj stanici gdje kupuju karte za Skoplje po cijeni od pet eura.

U gradu i u blizini autobuske stanice je veliki broj taksista iz drugih makedonskih gradova, kao i ilegalnih prevoznika koji voze izbjeglice prema sjeveru zemlje. Današnja cijena je 100 eura po osobi, javlja Anadolija.

Podsjetimo, i lokalni trgovci u Makedoniji pokušavali su da iskoriste tešku situaciju izbjeglica sa Bliskog istoka. Migrantima su po veoma visokim cijenama prodavali osnovne namirnice. Za šest flaša vode trebalo je dati deset, a za paketić čokolade pet eura.

Stanje na makedonskoj južnoj granici je mirno. Granični prelaz je skoro prazan, može se vidjeti samo grupa migranata koja čeka da uđe na makedonski teritoriju.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Makedonije Mitko Čavkov juče je posjetio Đevđeliju i istakao da će stanje biti stavljeno pod kontrolu. Čavkov je najavio da se ubrzano sprema parcela u blizini granične linije gdje će biti stacionirane izbjeglice pri ulasku na makedonskoj granici, umjesto da se direktno upućuju prema gradu.

Više od 50 autobusa sa migrantima sinoć krenulo put Srbije

Veliki broj migranata koji su prešli grčko-makedonsku granicu i došli do Đevđelije, protekle noći je organizovano, autobusima, minibusevima i taksi vozilima, krenuo za Srbiju, javlja izvještač agencije Tanjug sa lica mjesta.

Kako je Tanjugu rekao Jasmin Redžepi iz nevladine organizacije Legis, specijalna jedinica makedonske policije - EBR (Jedinica za brzo reagovanje), uz pomoć lokalne policije, organizovala je prevoz za sve migrante koji su se u subotu zatekli u Đevđeliji.

On kaže da se radi o "neoficijelnom" prevozu i da se radi o gotovo pet hiljada ljudi.

"To znači da su skoro autoprevoznici sa svih strana Makedonije došli da prevezu putnike, odnosno migrante do srpske granice. Imali smo na desetine i desetine autobusa, više od 50, takođe minibusevi i taksiji su se koristili. Ono što je bitno, ljudi plaćaju svoj prevoz, kao i do sada kada su plaćali autobuse ili vozove", rekao je Redžepi.

Prema njegovim riječima, to je praksa koju je Makedonija preuzela od Srbije - da migranti imaju pravo da koriste javni prevoz i oni ga i plaćaju isto kao i građani Makedonije i dobijaju fiskalne račune.

(Izvor: AA, Tanjug)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније