Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

03. 06. 2014. 10:53 >> 10:55
7

AMBASADOR TALIĆ

Crna Gora je uz "zmajeve"

Ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori Izmir Talić ocijenio je da između Podgorice i Sarajeva nema otvorenih pitanja, navodeći kako vjeruje da će, kad je riječ o deportaciji bosanskih državljana iz Crne Gore 1992., odgovarati svi oni koji su počinili zlodjelo.

 

Srećan je i što će reprezentaciju BiH na Svjetskom prvenstvu u Brazilu bodriti crnogorski „sokolovi“, kao i crnogorske „lavice“.

„Desila se katastrofa ogromnih razmjera, jedna četvrtina zemlje je bila ugrožena. Crna Gora je od početka poplava pritekla u pomoć. I danas se prikupljaju humanitarna sredstava,novac, tako da se zahvaljujem svima koji su pomogli na bilo koji način, i tako ublažili ovu nesreću. To je pokazatelj da BiH i Crna Gora imaju dobrosusjedske odnose. BiH i Crna Gora su primjer dobrih odnosa“, kazao je Talić u intervjuu za agenciju Anadolija.

Istakao je da je Crna Gora jedna od rijetkih zemalja sa kojom je BiH u suficitu.

„Sa stanovištva BiH, mi sa Crnom Gorom imamo jako dobru trgovinsku razmjenu. Crna Gora je jedna od rijetkih država sa kojom je BiH u suficitu. Naša robna razmjena je oko 130 miliona eura godišnje. Naša država ima otvoreno tržište za proizvode iz Crne Gore, tako da Crna Gora treba da odluči šta je to što bi na tržištu BiH imalo svoje mjesto“, rekao je Talić, ocjenjujući da dvije zemlje nijesu baš najbolje saobraćajno povezane.

Talić je kazao i da Crna Gora prednjači u regionu po pitanju EU integracija.

„Crna Gora je svakako lider u EU integracijama. Nadam se da će Crna Gora postići taj cilj i biti naredna članica EU-a i NATO-a. Vidljiv je napredak. To se vidi i po razvoju Podgorice. Nažalost, gradovi na sjeveru nemaju tu zasluženu poziciju, koja bi im trebala pripasti s obzirom na bogatstvo koje imaju“, ocjenjuje Talić.

Deportacija bosanskih državljana iz Crne Gore 1992. godine i dalje je neriješen slučaj. Talić, ipak, ističe da se nada da će doći vrijeme kada će odgovorni u ovom slučaju biti izvedeni pred lice pravde. 

U susret Svjetskom prvenstvu u Brazilu, na kome će nastupiti reprezentacija BiH, Talić ističe da će Crna Gora biti uz „zmajeve“.

„Znam da će kompletna Crna Gora navijati za Bosnu i Hercegovinu. Ovo je uspjeh regije. BiH, zbog teške političke situacije, zbog teške ekonomske situacije, nema puno ovakvih momenata. Naravno, ovakvi uspjesi isplivaju na vrh. Drago mi je što će uz 'zmajeve' biti i crnogorski 'sokolovi', crnogorske 'lavice'", kazao je Talić.

 

 

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније