Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

28. 03. 2024. 21:13 >> 21:47

jakić za portal

SO Šavnik izglasala skraćenje mandata

Na večerašnjoj sjednici Skupštine opštine (SO) Šavnik odbornici su izglasali odluku o skraćenju mandata, potvrdio je našem portalu predsjednik te Opštine Jugoslav Jakić.

On je Portalu RTCG kazao da je odluka donijeta na elektronskoj sjednici, kao i da ju je podržalo više od potrebne većine.

Naglasio je da je obavijestio predsjednika države Jakova Milatovića o pravnim posledicama i velikom haosu koji današnja odluka Vlade može da izazove, i kazao da očekuju da on to adekvatno cijeni i da će se izbjeći bilo kakva mogućnost kršenja Ustava. 

Jakić je naveo i da odluka Dukaja nema uporište u zakonu. 


Kraj manipulacijama izbornim turistima, tako u Šavniku komentarišu današnju odluku Vlade, jer politički rasplet počinje upravo uvođenjem prinudne uprave i raspisivanjem vanrednih izbora. U taj proces građani će sa dijelimično uređenim biračkim spiskom, a političari s borbom za nove mandate.

                                                                Prilog: Vanja Rakonjac i Darko Bulatović

"Idemo normalno u tu proceduru, novi je birački ispisak, neće više biti većine doseljenika, koliko imamo informaciju, još ih ima. Ali ćemo normalno insistirati da MUP odradi svoj posao, obavezuje ih novih Zakon o prebivalištu ", kazao je Gavrilo Cerović, koalicija "Za budućnost Šavnika".

U nove odborničke mandate će stranke i koalicije Andrijevice, jer oni koji su dobili povjerenje građana na prošlim izborima, nisu ispunili očekivanja većine.

Opozicija kaže da investicija gotovo da nije bilo. Baš kao ni skupštinskih zasjedanja, rješavanja ključnih finansijskih i političkih problema.

Sporne sjednice idu u prošlost, a lokalna DPS u nove izbore.

"Poslednje četiri godine ovdje nije urađeno ništa. Sredstva iz kapitalnog budžeta, koja smo i mi ostavili u budžetu, nekih skoro milion eura, su potrošena nezakonito. To jest za plate. Građani će imati uskoro izbor, pa kako građani odluče. Ako im odgovara vlast koja je vladala prethodne 3,5 godine, neka im je sa srećom", kazao je predsjednik OO DPS - a Andrijevica Dejan Ivanović.

A od političara koji su vršili vlast ni riječ o današnjoj odluci da je bila očekivana potvrđuje saopštenje koje smo dobili od predsjednika Skupštine Andrijevice Mladena Đukića u kojem kaže da je radio po propisima. Prst je uperen na odbornike koji su otkazali povjerenje vladajućoj koaliciji i promijenili izbornu volju građana. Njihov predstavnik pak ne misli tako.

"Pokušavali smo da izvadimo te odnose, ali su očigledno fotelje pojedincima bile preče nego interesima građana i sve ostalo", kaže nezavisni odbornik Milan Mirković.

Borba za nove političke fotelje već počinje u Andrijevici, no šta će biti sa Šavnikom nakon današnjih saopštenja DPS-a da je vladina odluka o prinudnoj upravi u toj opštini nezakonita i politički motivisana. Iste stranke navode da je odlukom legitimisano nasilje kojim je onemogućeno da se izbori na dva biračka mjesta završe, te da je stvoren opasan pravni presedan. Dok iz DPS-a poručuju da neće pristati na politički motivisanu hajdučiju, iz Centra za demokratsku tranziciju kažu da će odluka vlade o uvođenju prinudne uprave u Šavniku vjerovatno biti predmet posebnih analiza, jer današnja odluka o uvođenju prinudne uprave mogla bi stvoriti presedan prema kome bi Vlada mogla da raspušta Skupštine opština onda kada im se ne sviđaju njihove odluke, te da je pitanje da li će u toj opštini imati dva izborna procesa što bi bilo suprotno postulatima vladavine prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније