Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

19. 04. 2024. 10:29 >> 11:02
3

ANĐUŠIĆ

"Broj zaposlenih u Rudniku uglja Pljevlja nakon 2020. dupliran"

Rudnik uglja Pljevlja predstavlja sinonim za partijsko zapošljavanje i koruptivne aktivnosti, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Mihailo Anđušić na današnjoj pres konferenciji. Tvrdi da je uništavanje ovog preduzeća teklo u dva pravca - brutalno partijsko zapošljavanje i sklapanje štetnih ugovora sa elementima visoke korupcije.

 On je naveo da je broj radnika u ovom preduzeću nakon 2020. godine dupliran. 

To predstavlja apsolutni rekord partijskog zapošljavanja u istoriji preduzeća elektroenergetskog sektora.

"Posljednje projekcije pokazuju da je na današnji dan u tom preduzeću 1400 radnika. Fond bruto plata je povećan za pet miliona eura", naveo je Anđušić. 

On je upitao Specijalno državno tužilaštvo da li je ovim prekršen zakon. 

"Da li ovdje ima elemenata za reakciju SDT? Da li su ovo podaci koji trebaju da poguraju nekoga da napravi povratnu reakciju po pitanju ovakvog kršenja zakona", upitao je, između ostalog, on. 

Anđušić je kazao da nakon niza krivičnih prijava koje je DPS podnijela, niko nije našao za shodno  da reaguje.

" Ovo je posljednji momenat za reakciju SDT, s obzirom da Vlada i prethodne Vlade nisu našle za shodno da se izbore sa ovim problemom. Smatramo da je ovo posljednji momenat za reakciju", naglasio je Anđušić.

Govoreći o, kako kaže, koruptivnim ugovorima RUP-a, podsjetio je na ugovor sa Elektroprivredom Srbije i ukrajinskim državljanima Oleksanderom Porošenko i njegovom suprugom Tatjanom Porošenko.

On je kazao da je firma ukrajinskog para, koji se više ne nalazi u Crnoj Gori, ostala državi dužna 30 hiljada eura, 15 hiljada eura Rudniku uglja.

"Ovdje imam ugovor o dopunskom radu... Ne bi bilo ništa čudno da se ne radi o dopunskom radu potpisanom između kontroverzne kompanije ukrajinskog državljanina i supruge tadašnjeg izvršnog direktora RUP, na iznos od hiljadu eura. Ostavljamo na sud građanima da li je u ovoj situaciji bilo dovoljno elemenata da reaguje Specijalno državnog tužilaštvo", kazao je on. 

Poziva SDT da odgovori na pitanje šta se dešava sa krivičnim prijavama koje su podnijeli u prethodnom periodu, i da spriječe "totalno uništenje ovog preduzeća koje će se desiti u narednom periodu". 

 

"Nije poznat datum sastanka partija o rješavanju krize u Šavniku"

Demokratska partija socijalista (DPS) spremna je na dijalog u cilju rješavanja političke krize u Šavniku, ali do danas nije predložen bilo kakav datum održavanja sastanka predstavnika parlamentarnih partija, kazao je Anđušić.

Poslanik Pokreta Evropa sad i kopredsjedavajući Odborom za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić pozvao je ranije sve političke subjekte koji imaju predstavnike u Skupštini da započnu parlamentarni dijalog u cilju pronalaženja modela kojim bi se razriješila politička kriza u Šavniku.

Ta inicijativa je, kako navodi, pompezno najavljena i nije se odnosila na dijalog u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu, već na dijalog van tog skupštinskog tijela.

Poručio je da su iz DPS-a bili precizni i poručili da prihvataju taj dijalog uz uslov da Vlada povuče svoju odluku o prinudnoj upravi.

„Ostavili smo prostor da razgovaramo na tu temu. Ostavljam vama da prosudite koliko su ozbiljni bili u toj namjeri, do danas nije se niti inicirao niti organizovao niti predložio bilo kakav datum za rješavanje tog problema“, kazao je Anđušić.

To, kako je rekao, na najbolji način govori o ozbiljnosti funkcionisanja parlamentarne većine.

„U svakom slučaju, što se nas tiče spremni smo za takvu vrstu dijaloga, ali lopta je u dvorištu Vlade i parlamentarne većine“, poručio je Anđušić.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније