Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R. [ Radio Crne Gore ]

18. 03. 2024. 14:30 >> 14:33
Čitaj mi:

ISTIČE ROK U TRI OPŠTINE

Prinudna uprava kuca na vrata

Polako ističe rok od deset dana koji je Vlada dala opštinama Šavnik, Andrijevica i Budva da počnu da izvršavaju zakonom utvrđene obaveze.

Skupština opštine Budva treba da privremeno udalji sa pozicije predsjednika Opštine Mila Božovića, koji je u pritvoru u Spužu, donese strateški plan razvoja i izabere najviše dva podpredsjednika.

U istom roku, opština Šavnik je upozorena da mora da ponovo organizuje lokalne izbore. I Skupština opštine Andrijevica je, takođe, upozorena da u roku od deset dana mora da donese strateški plan razvoja i odluke o predlozima za razrješenje predsjednika Opštine Željka Ćulafića.

Iz Vlade naglašavaju da mogu preuzeti upravljanje opštinama, ako one ne poštuju zakone i ne izvršavaju obaveze od kojih zavise građani tih sredina.

Analitičar Stefan Đukić za Radio Crne Gore (RCG) je kazao da je vladina odluka da će preuzeti upravljanje opštinama Budva, Šavnik i Andrijevica, ukoliko ne ispune zakonom utvrđene obaveze, jedino što vlada i može da učini u ovom trenutku, ako u tome uspije.

"Godinama maltene već se oteže taj problem. Opštine ne funkcionišu onako kako treba i čak smo vidjeli da i neke prilično sigurne, jake izborne pobjede određenih političkih subjekata ne garantuju da će stabilno i normalno da se vrši vlast u njima. Mislim da Vlada reaguje na jedini način na koji može da pokuša da zaustavi to polulegalno, ako ne i apsolutno nelegalno stanje u navedenim opštinama. Iskoristio bih ovu priliku da posjetim da mi i dalje imamo situaciju sa Opštinom Šavnika gdje se na kraju nijesu održali redovni lokalni izbori", kazao je Đukić.

Advokat Veselin Radulović za RCG istakao je da za situaciju u Šavniku nije kriva Opština.

"Lično mislim da ne postoje uslovi propisani Zakonom o lokalnoj samoupravi da Vlada upozorava Skupštinu opštine kada je u pitanju situacija u Šavniku. Dakle, nijesu tu ispunjeni uslovi propisani zakonom. Dakle, ono što mi znamo je da Skupština opštine tamo zasijeda, oni vrše dužnosti propisane zakonom. Činjenica je da se izbori ne mogu održati iz razloga opšte poznatih, ali činjenica je da za to ne možete staviti odgovornost Skupštini opštine.

U Budvi i Andrijevici morala bi da bude uvedena prinudna uprava, ukoliko nastave da ne izvršavaju obaveze, navodi Radulović.

"Tu vjerovatno postoje uslovi, jer kako smo barem iz medija obaviješteni, skupštine opštine ne zasijeda ili ne vrši svoje nadležnosti propisane zakonom, a Vlada u tom slučaju ima osnovu da je upozori i da tim opštinama da naknadni rok da vrše svoje zakonske obaveze, a ako to ne urade, dakle da uvede tu takozvanu prinudnu upravu", zaključio je Radulović.

Iz Vlade je istaknuto da javna uprava i na državnom i na opštinskom nivou mora biti garant poštovanja zakona i ostvarivanja prava građana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније