Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ R.B. ]

04. 03. 2024. 20:02 >> 06:48
1
Čitaj mi:

PUT KA EU

Gorčević: Dinamika zatvaranja poglavlja zavisi samo od nas

Crna Gora je na evropskom putu izgubila dosta vremena, a sebi je sada zadala ambicioznije rokove i ciljeve, koji idu po planu, saopštila je ministarka evropskih poslova Majda Gorčević. U emisiji "Naglas" na Televiziji Crne Gore (TVCG) saopštila je da dinamika zatvaranja poglavlja zavisi samo od naše države. Glavni pregovarač sa EU Predrag Zenović kazao je da ne vidi nijednu racionalnu prepreku na evropskom putu, dok je bivši ambasador i šef diplomatije Miodrag Lekić rekao da je potreban ozbiljniji zalet.

Ministarka evropskih poslova Majda Gorčević saopštila je da je tema evropskih integracija prioritet 44. vlade. 

"Više nego optimistične poruke dobijamo ne samo od Olivera Vaheljija, već od svih evropskih zvaničnika. To je ono što je bilo potrebno Crnoj Gori. U prethodnoj periodu nijesmo kao država isporučivali rezultate, više je to bilo deklarativno", kazala je u emsiji "Naglas".

Posjetu komesara Varheljija ministarka je ocijenila kao podršku. 

Imenovanja u pravosuđu, smatra ministarka,  prvi je korak kojim se pokazao konsenzus između Parlamenta i Vlade, ali i spremnost za reforme na EU putu.

"Imamo 33 pregovaračke grupe, jedna kompletirana pregovaračka struktura, koja može i hoće da se suoči sa izazovima. Međuvladina konferencija pokazatelj je da smo na pravom putu. Tek smo zagrebali i krenuli da odblokiramo proces, a očekuje nas predan rad", istakala je ona.

Glavni pregovarač sa EU Predrag Zenović rekao je da postoji preklapanje i poklapanje političke volje. 

"Postoje signali da sa crnogorske strane postoji konsenzus i da dinamika između Vlade i Skupštine funkcioniše na zadovoljavajućem nivou, i to je signal EU da vrata treba otvoriti za Crnu Goru", rekao je Zenović u emisiji TVCG. 

Šanse su, dodao je, realne.

"Na svim mogućim nivoima vidimo signal da politika proširenja mora biti živa, ali i meritorna. Crna Gora jeste lider i njena politička volja da se usaglasi sa spoljnobezbjednosnom polititikom EU i da sporvede nužne reforme. Rok 2023. godine može da bude i daleko za Crnu Goru, budući da postoji određena izvjesnost i mogućnost da Crna Gora ispuni svoje obaveze i ranije, to je ujedno i nešto što je ova vlada zacrtala kao svoj cilj", istakao je glavni pregovarač.

Bivši šef diplomatije i ambasador Miodrag Lekić ocijenio je da je u prethodnom periodu bilo dosta "priča" o EU.

"Naslušali smo se prethodnih vlada, "uspješnih evropskih priča, tigar na Balkanu"... Biće napredak da se zaustavi ova priča "mi lideri". To što smo dobili tužioca svaka afrička zemlja ima tužioca, ali nemojmo misliti da su u Briselu oduševljeni što smo mi dobili tužioca... Jedan ozbiljniji zalet sa ozbiljnijom retorikom bio bi signal ozbiljnosti, što nam je potrebno. Savladana je evropska retorika, ali ne evropska prasa", rekao je Lekić u emisiji "Naglas". 

Lekić je Balkan uporedio sa "vozom koji se uputio ka stanici u Briselu, koji je spor, ima kvarova..."

Gorčević: Rokove smo sami postavili

Ministarka evropskih poslova je istakla da je Vlada napravila dinamički plan za dobijanje IBAR-a, kako bi se počelo za satvaranjem poglavlja. 

"To podrazumijeva 31 privremeno mjerilo, radi se na tome kako bi se završilo u narednih par mjeseci, a narednu međuvladinu konferenciju organizovali već sredinom ili krajem juna", rekla je Gorčevićeva.

Ta mjerila, kako je rekla, podrzumijevaju i set zakona, koji se tiču pravosuđa, strategija, rasvjetljavanje slučajeva koji se tiču medija i napada na novinare... 

"Važno je pokazati političku spremnost da se bavimo svim tim reformama. Rokove smo sami sebi dali, rokove nije tražila Evropska komisija od nas, ne možemo više da čekamo, izgubili smo dosta vremena i prethodnu godinu nijesmo imali rezultate", dodala je ministarka. 

Dinamika zatvaranja poglavlja, istakla je, zavisi samo od Crne Gore.

"Mi diktiramo tempo i svjesni smo geopolitičkog momenta, ali i konsenzusa unutar Crne Gore. Možda smo sebi zadali ambicioznije rokove i ciljeve, ali za sada sve ide po planu", naglasila je Gorčevićeva. 

Zenović: Ponovo uspostavljen dijalog

Zenović je rekao da danas imamo 31 neispunjeno privremeno mjerilo, te da se neka od njih tiču legislative, odnosno samog odnosa Vlade i Skupštine.

"Neka od tih mjerila se odnose na bilans rezultate, na rad sudova, tu se traže određeni početni bilansi rezulata... Vrijeme jeste problem, ali Komisija razumije situaciju, i otvorila je svoja vrata za stalnu dinamičnu komunikaciju. Došlo je do intenzivne komunikacije i pomaci su napravljeni", ocijenio je Zenović.

Lekić: Bolna tačka nam je pravosudni sistem

Lekić je dodao da, osim političke volje, u prethodnom periodu nije bilo ni kompetentnosti.

"Ne znam da li smo spremni, navijam da jesmo, ali neke stvari ne ulivaju povjerenje. Traže se ishodi afera reforme u javnoj upravi, zatim naše ekonomsko reprodukovanje... Bolna tačka nam je pravosudni sistem, koji je ostao nekadašnji, koji opstruira, neke stvari tamo ne djeluju ubjedljivo", rekao je bivši ambasador.

Komentarišući dešavanja oko smjene direktora Uprave policije, Lekić je pitao zašto se do sada čekalo.

"Stano se reprodukuje ta bezbjednost. Taj sektor ostaje i dalje vrlo neozbiljan, specijalni tužilac ostaje izolovano ostrvo, koji ne može sve da napravi ako čitav sistem nije reformisan", kazao je on.

Gorčević je kazala da se šalje poruka da su kao Vlada i Skupština kredibilan partner.

"Radimo na formiranju institucija koje će voditi profesionalci. Jake insitucije ćemo graditi depolitizacijom. Da pokušamo kroz interni konkurs... Nijedna reforma ne može preko noći i pored svih optimističnih poruka, dosta smo realistični i svjesni smo da predani rad može na dovesti do dobijanja IBAR-a. Svjesno biramo korake, i upravo je zbog toga interni konkurs za izbor v.d. direktora Upave policije", rekla je ministarka. 

Na pitanje Lekića zbog čega je za smjenu Brđanina trebalo dva mjeseca, Gorčević je, između ostalog, rekla:

"Bavili smo se mnogim temama, jesmo li mogli brže i transparentnije, vjerovatno jesmo. Smjenu podržava svaki član vlade, tražio se samo modalitet... Mislim da su dobri koraci koje preduzimamo."

Zenović je istakao da pregovaračka struktura broji oko 800 ljudi.

"To je jedan veliki mehanizam. idemo poglavlje po poglavlje, mjerilo po mjerilo, indikator po indikator. Naravno, ne bi bilo pregovaranja da nije dogovora i dijaloga, a veliki broj pravila mora biti impelemntiran kako jeste. Pregovaračka struktura je radila onoliko koliko je mogla proteklu godinu, a zaključak je da mora postojati politička volja..."

Glavni pregovarač je dodao Crna Gora kao nacionalni interes vidi Evropsku uniju.

"Ne vidim nijednu racionalnu prepreku da može ovom procesu da stane na put. Ovo je naš jedini mogući i optimalni put", istakao je u emisiji "Naglas".

Lekić je rekao da saradnja parlamenta i vlade apsolutno treba da postoji kao normalna.

"Znaju se pravila demokratije. Možemo mi našu pjesmu da saopštavamo, ali čujmo i pjesmu iz Brisela o korupciji i rezultatima... Ne želim projekciju strogosti, ali ne želim ni da se oduševljavam hvalisanjem, ne stil politike, već je to uzelo maha, ne samo da je neukusno, već i kontraproduktivno", kazao je.

Zenović je odgovorio da misli da ne postoji nijedna prepreka da pravosudni sistem u Crnoj Gori djeluje.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније