Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

27. 02. 2024. 12:29 >> 12:29
Čitaj mi:

investicioni samit

Ujedinjeno Kraljevstvo najavljuje uvećanje britanskog izvoza i investicija na ZB

Na Investicionom samitu za Zapadni Balkan Evropske banke za obnovu i razvoj koji se održao juče (u ponedeljak, 26. februara) u Londonu, Ujedinjeno Kraljevstvo je predstavilo paket energetske i infrastrukturne pomoći kojom bi se povećala trgovina i pokrenule investicije između UK i Zapadnog Balkana, otvorila radna mjesta i podržali izvori prihoda širom zemalja.

Kako je saopšteno iz Ambsaade UK, britanski ministar za bezbjednost, Tom Tugendhat je na samitu na kojem su učestvovali predsjednici Vlada Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije i biznis zajednice iz UK istakao potencijalne poslovne prilike u regionu. Vrijednost trgovine između UK i regiona Zapadnog Balkana iznosila je 4,5 milijardi funti u 2023. godini, te ista nastavlja da raste.

"S obzirom na to da region teži dekarbonizaciji, UK će osigurati dodatnih 4,2 miliona funti kako bi se ubrzala tranzicija sa uglja i razvila vjetroenergija, te time pružila podrška zemljama regiona da okončaju svoju zavisnost od ruskog snabdijevanja energentima, što je dodatak na 1,1 milion funti obezbjeđenih prošle godine za energetsku sigurnost putem partnera poput Svjetske banke", saopšteno je iz Ambasade.

Britanska Vlada će, kako kažu,  nastaviti da podržava podsticanje ulaganja u Zapadni Balkan sa do 15,75 milijardi funti dostupnim za povećanje britanskog izvoza putem UK Export Finance, britanske kreditno-izvozne agencije koji pruža garancije britanskim kompanijama da bezbjednije trguju u inostranstvu.

"Ova finansijska podrška već ima vidljivu korist u regionu, poput 363 miliona funti za autoput Moravski koridor u Srbiji, koji će povezati industrijski grad Kruševac sa bitnim komercijalnim centrima poput Sarajeva i Bara. Ujedinjeno Kraljevstvo je, takođe, učvrstilo svoju posvećenost dekarbonizaciji u Bosni i Hercegovini omogućivši 2,4 miliona funti sredstava, putem Svjetske banke. To obuhvata finansiranje sprovođenja dva projekta u Bosni i Hercegovini koja se tiču tranzicije sa korištenja uglja, sa osvrtom na obnovljive, biomasu i solarne izvore, te procjene uticaja na tržište rada", navodi se u saopštenju.

UK će, takođe, povećati programska sredstva podrške za 10 miliona funti sljedeće finansijske godine kako bi se dalje ojačali prosperitet i sigurnost regiona – od podrške otporu malignim aktivnostima, uplitanjima i sajber napadima, do ekonomskog razvoja i saradnje sa partnerima u borbi protiv korupcije i teškog organizovanog kriminala.

Tokom samita, ministar bezbjednosti Tom Tugendhat je rekao: „Današnji samit i najave dodatnog finansiranja su pokazatelji i kontinuirane britanske posvećenosti Zapadnom Balkanu i prilika su za povećanje prosperiteta i broja radnih mjesta kako u UK, tako i u regionu.”

"Ovim intenziviranjem investicija, UK će povećati izvore prihoda građana širom Zapadnog Balkana, pružajući dugoročno rješenje za problem ilegalnih migracija paralelno sa napretkom koji Vlada UK ostvaruje u sprječavanju krijumičarenja ljudi", navodi se u saopštenju.

Kazali su da će Ujedinjeno Kraljevstvo će povećati britanski izvoz i investicije na Zapadnom Balkanu sa do 15,75 milijardi funti namijenjenim finansiranjem izvoza te 10 miliona funti za ubrzanje zelene tranzicije regiona.

Ta udružena podrška znači jačanje prosperiteta i više radnih mjesta kako u regionu, tako i u UK.

Na marginama samita, britanski ministar bezbjednosti razgovarao je sa premijerima Srbije i Kosova, a u razgovoru sa premijerom Crne Gore, Milojkom Spajićem, ponovio je britansku podršku težnjama Crne Gore inkluzivnoj demokratiji sa snažnijom vladavinom prava.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније