Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

P.R.

20. 02. 2024. 10:55 >> 10:58
Čitaj mi:

ZAHTIJEVAJU RAZMATRANJE I REVIZIJU

ODIHR: Pravne nejasnoće potkopavaju efikasnost izbornih procesa

Izborni eksperti Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) poručili su u završnim izvještajima da su vanredni parlamentarni i predsjednički izbori u Crnoj Gori dobro vođeni, ali da su uočeni nedostaci - brojne nejasnoće u pravnom okviru potkopavaju efikasnost izbornih procesa, te zahtjeva suštinsko razmatranje i reviziju.

Izborni eksperti ODIHR-a predstavili su završne izvještaje i preporuke posmatračkih misija za vanredne parlamentarne izbore 2023. kao i za predsjedničke izbore u Crnoj Gori, tokom posjete Podgorici od 6. do 9. februara.

"Prošlogodišnji izbori bili su dobro sprovedeni i kandidati su mogli slobodno da vode kampanju, ali su se odvijali u ustavnoj i institucionalnoj krizi, a mi smo, nažalost, bili svjedoci politički motivisanog odlučivanja Državne izborne komisije o nizu ključnih odluka“, rekao je šef ODIHR-ove izborne posmatračke misije na predsjedničkim izborima Tamaš Mezerič.

Šefica ODIHR-ove izborne posmatračke misije na vanrednim parlamentarnim izborima, Nina Suomalainen, podvukla je da "iako su napori parlamenta da postigne konsenzus i izmijeni izborno zakonodavstvo bili u velikoj mjeri neuspješni u posljednjih nekoliko godina, sada se radujemo što će sadašnji parlament preduzeti odlučne korake da popravi situaciju."

ODIHR je iskoristio priliku da ponovi da su oba izborna procesa bila konkurentna i dobro vođena, ali da su uočeni neki nedostaci.

"Brojne praznine i nejasnoće ostaju u pravnom okviru, što potkopava njegovu efikasnost i zahtjeva suštinsko razmatranje i reviziju", navode u nalazima.

Eksperti ODIHR-a ohrabrili su sve izborne aktere da sprovedu sveobuhvatne reforme nakon inkluzivnog, konsultativnog i transparentnog procesa.

"Prioritetne preporuke u ODIHR-ovim posmatračkim izvještajima uključivale su potrebu za izbornim reformama kako bi se riješile praznine i nedosljednosti u zakonodavstvu koje se odnosi na izbore, zaštitu integriteta podataka birača, obezbjeđivanje efikasnog nadzora nad medijskim praćenjem kampanje, povećanje transparentnosti u rješavanju izbornih sporova, osiguranje odgovarajući pristup izbornom procesu birača sa invaliditetom i efikasnije afirmativne mjere za učešće žena u političkom životu", piše u saopštenju.

ODIHR je izrazio spremnost da podrži vlasti u pružanju pravne i tehničke ekspertize za pomoć u implementaciji ovih preporuka.

"Sve države članice OEBS-a su se obavezale da će pratiti izborne procene i preporuke ODIHR-a", dodali su u saopštenju.

Sa nalazima i preporukama izvještaja predstavljeni su predstavnicima Ministarstva inostranih poslova, Državne izborne komisije, predsjedniku Skupštine i tamo zastupljenih političkih partija, Ustavnog suda, Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za sprečavanje korupcije, Agencija za elektronske medije, medijima, organizacijama civilnog društva i međunarodnoj zajednici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније