Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.J.

29. 03. 2024. 17:50 >> 17:50

popović sa vag

"Hitno izmijeniti Zakon o biračkom spisku i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja"

Zakon o biračkom spisku i Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja mora se pod hitno izmijeniti, kako bi se spriječile razne zloupotrebe koje smo imali u prethodnim izbornim ciklusima. To je kazala potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović na sastanku sa sa šeficom Misije OEBS-a Dominik Vag i programskim menadžerom, Berndom Burvitzom.

Kako navode u saopštenju, Popović je najavila da je u planu i održavanje Ruralnog parlamenta.

Ona je istakla da je Skupština Crne Gore u ovom sazivu veoma transparentna, i kao takva ispunila je sve ono što su instrukcije Evropske komisije, počevši od imenovanja u pravosuđu, ratifikacije sporazuma Berlinskog procesa, ponovnog osnivanja Ženskog kluba, održavanja Ženskog i Romskog parlameta, pa do digitalizacije Plenarne sale.

"Planiramo da sa Međunarodnim klubim žena organizujemo donatorsko veče, gdje će prikupljena sredstva ići centrima za osobe sa autizmom, invaliditetom i posebnim obrazovnim potrebama", istakla je Popović.

Vag je saopštila da su glavni ciljevi misije OEBS-a jačanje zakonslih propisa, obuke stručnih službi skupštinskih odbora, izgradnja profesionalnih kapaciteta i rodno odgovorno budžetiranje, te da jako podržava napore vezane za jačanje transparentnosti, digitalizacije i rodne ravnopravnosti.

Popović je kazala da je kao dugogodišnja članica Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, pratila stvari vezane za rodno odgovorno budžetiranje, te da je uvidjela da je glavni problem implementacija, a ne samo donošenje rodno odgovornih zakona, te da moramo raditi na unaprjeđenju tog segmenta.

"Borimo se i za povećanje zastupljenosti žena kako na lokalnom tako i na državnom nivou. Zato nam je ključno poštovanje i uvođenje kvota", dodala je ona.

Osvrnuvši se na rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, Popović je istakla da se hitno mora izmijeniti Zakon o biračkom spisku i Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja kako bi se spriječile razne zloupotrebe koje smo imali u prethodnim izbornim ciklusima.

“Imamo blisku saradnju sa ODIHR-om i podsjetiću na spremnost Kancelarije da pruži potrebnu tehničku i pravnu pomoć. Imate našu punu podršku i u borbi za rodnu ravnopravnost", zaključila je Vag.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније