Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V./M.M.

15. 02. 2024. 20:47 >> 21:45
Čitaj mi:

"ARGUMENTI"

URA nudila DPS-u formiranje većine sa DF-om

Aktuelna Vlada je ispunila očekivanja, a pitanje rekonstrukcije treba pažljivo razmotriti, ukazali su predstavnici vlasti u emisiji "Argumenti" večeras na Prvom programu TVCG, dok su predstavnici opozicije istakli da očekivanja nijesu ispunjena.

Gosti Ivane Popović su Tonći Janović iz PES, Slaven Radunović iz NSD, Jevto Eraković iz DPS i Damir Gutić iz BS. 

Kako je rekao Tonći Janović, rezultati vlade u prvih 100 dana su bili revolucionarni, a najvažnije je da su odblokirane institucije. On je rekao da je popis stanovništva profesionalno sproveden, što je važno dostignuće. Stvoren je, kaže, osnov za stvaranje uslova da se počne sa programom Evropa sad dva. 

"Imamo podršku naših međunarodnih partnera, a posebno bih izdvojio izbor vrhovnog državnog tužioca", rekao je Janović. 

"Trobojka je konstanta, aplikacije su se mijenjale"

Po ocjeni Slavena Radunovića, dostignuća u parlamentu su impresivna, posebno po pitanju VDT-a, Sudskog savjeta i sudija Ustavnog suda. 

"Ima nagovještaja zaista, da građani Crne Gore imaju razloga da budu optimistični", rekao je Radunović. 

On je rekao da je i bezbjednosna situacija bolja, te da u posljednje vrijeme nema ubistava koja su vezana za sukob kriminalnih grupa. 

Osvrćući se na krivičnu prijavu dijela opozicije protiv predsjednika parlamenta Andrije Mandića "zbog isticanja zastave druge države u svom kabinetu"; Radunović je rekao da se DPS nikako ne snalazi u poziciji opozicije. 

"Pokušavaju nekim starim stazama da otvaraju podjele i motivišu, homogenizuju svoje birače, pa se opet pozivaju na te stvari. Mnogo bi više trebalo da budemo zabrinuti zašto jedna jaka i velika grupacija toliko bježi od tradicionalne zastave Crne Gore, pod kojom su izvojevane pobjede, pod kojom smo postali suverena država na Berlinskom kongresu, pod kojom je kralj Nikola krunisan i koja nam je do juče bila država zastava, a danas je zovu zastavom druge države. Crveno-plavo-bijela zastava prisutna je u Crnoj Gori od 1847. godine, kada je Petar drugi Petrović Njegoš uveo Obilića medalju koja je bila na crveno-plavo-bijeloj traci", kazao je Radunović, ističući da je trobojka konstanta, a da su se aplikacije mijenjale. 

On je rekao da je to zastava Crne Gore. 

"Pravosudne institucije da reaguju"

Jevto Eraković rekao je da Radunović pokušava da relativizuje stvari, te da se u kabinetu predsjednika parlamenta desio skandal. Navodi da se u kabinetu čelnika parlamenta strane delegacije dočekuju uz zastavu druge države. Nada se da će pravosudne institucije sve to procesuirati. 

"Ovo je banalan primjer, ali slikovit, kako DF ulazi u vlast i diktira kako će se vladajuća većina ponašati. To je i slikovit primjer kako možemo komentarisati prvih sto dana rada Vlade", rekao je Eraković. 

"BS ostaje vjerna programu"

Damir Gutić je kazao da se vjerodostojnost krivične prijave koju je dio opozicije predao protiv Mandića ne mjeri brojem potpisa, već snagom argumenata. Naglasio je da odsustvo BS sa presa na kojoj je predstavljena prijava ne znači ništa jer BS ostaje vjerna svom programu. 

On je rekao da je za prvih sto dana dosta toga urađeno posebno u parlamentu, u vezi sa imenovanjima u pravosuđu. Kazao je da nijesu pravili kompromise sa većinom već su se držali programskih principa. 

"Opozicija želi Crnu Goru u EU i spremna je da podrži one korake koji će ubrzati taj put", rekao je Gutić. 

On je rekao da nemaju ništa protiv povećanja penzija, ali imaju zabrinutost od čega će se to finansirati. Brine ga i šta će vlada raditi u narednom periodu, i odakle joj sredstva za finansiranje projekata. 

"To vidimo po budžetu, gdje nije predviđeno dovoljno razvojnih projekata. Naše stope rasta projektovane su ispod tri odsto a BDP od deset milijardi je veoma daleko. Nema dovoljno investicija", rekao je Gutić. 

On je naveo da lično smatra da je Binali Čamgoz trebalo da bude izručen Turskoj i da je to naša prijateljska, partnerska zemlja, te da nije poslata dobra poruka. 

"Treba čuvati odnose sa Turskom, kao jednom od najvažnijih NATO članica, koja je mnogo uložila u Crnu Goru", rekao je Gutić. 

"Ne mora da znači da rekonstrukcije neće biti do ljeta"

Osvrćući se na rekonstrukciju vlade, Radunović je rekao da to neće biti u aprilu, "mogu to da kažem što se tiče moje političke grupacije".

"Jer do sad bi o tome moralo bii govora, ali to ne mora da znači da neće biti do ljeta", poručio je on.

Kazao je da će vidjeti da li će to biti parcijalno ili u potpunosti.

"Mi smo parlamentarna većina koja funkcioniše odlično. Sve će to biti proizvod dogovora i političkih prilika. Možemo da kažemo da su stvari išle bolje nego što smo ostavili sporazumom u odnosu sa međunarodnom zajednicom, makasimum što je moglo da se ispuni u ovako kratkom periodu, i međunarodna zajednica je zadovoljna, samim tim to olakšava sprovođenje ove političke rekonstrucije i da zbog toga može doći prije nje, ali najkasnije kao što smo rekli do usvajanja budžeta", kazao je Radunović.

"Nemam ništa protiv da dio vlade budu i oni koji nijesu potpisali sporazum"

Na pitanje da li mu je prihvaljivo da i partije koje nijesu potpisnice sporazuma postanu dio izvršne vlasti, Radunović je odgovorio da nema ništa protiv toga.

"Ako se uklope sa našim planovima što da ne, prostora ima, ministarstava ima više nego ikad", kazao je on.

Mjesta će, kaže on, biti za svakoga ko želi Crnu Goru pomiri, i da stvara Crnu Goru kao bolju državu.

"URA nudila DPS-u formiranje većine sa DF-om"

Eraković je kazao da po predstavljenom planu Radunovića zaključuje se da ima dosta ministarstava, te da će biti i fotelja koliko god treba.

"Budite sigurni da DPS nikad ne bi pristao da uđe u takvu Vladu. Uoči formiranja ove vlade prije nego je izglasana, konkretno od političke grupacije URA dobili mogućnost da formiramo vladu zajedno sa bivšim Demokratskim frontom i GP URA, i na taj način u tom trenutku izađemo iz političkog ćorsokaka", kazao je Eraković.

Naglasio je da im nije nam padalo na pamet da gaze moralne i političke principe.

Radunović ga je upitao da li je u pitanju neki lapsus, i upitao da li je rekao da mu je Abazović nudio koaliciju sa njima.

Eraković je odgovorio da je otvoreno kazao šta im je nuđeno.

"Nalazimo se u teškom trenutku, ne samo ekonomskom nego i političkom. Mora nam biti fokus ekonomska stabilnost. Mora da se zna na čemu vlada počiva, mora počivati na principima antifašizma", rekao je on. 

"Crna Gora treba da pripada onim zemljama i pogledima gdje se itekako priznaje genocid na ovim prostorima", kazao je Eraković.

"Ranije postojala sprega države i organizovanog kriminala"

Radunović je poručio građanima da ne doživljavaju tragično rasprave na sjednicima Odbora za bezbjednost.

"Nismo navikli na ovakve prenose, bili su ranije prenosi kada je DPS vladao i kada je bila strašna sprega države i organizovanog kriminala, i niste mogli da očekujete da DPS kritikuje Veljovića. Sada je došlo vrijeme kada se više partija pita, onda dolazi do ovih ishitrenih reakcija", obajašnjava Radunović.

Kazao je da je možda bolje što imamo priliku da vidimo kako stvari stvarno stoje u sektoru bezbjednosti.

"To su i dalje repovi starom sistema, nije lako to sad prmijeniti", kazao je Radunović.

Stanje bezbjednosti mnogo bolje nego što se vidi na sjednicama 

Naglasio je da smatra da je stanje bezbjednosti mnogo bolje nego što se šalje slika sa Odbora za bezbjednost.

"Ovo kako će biti riješeno, iskreno ne znam, slažem se ako smo nekog dali odriješene ruke kao Novoviću, da se usaglasi o tome ko će biti šef SPO, onda mu se takva mogućnost mora obezbijediti

Kazao je da je primijetio blago promijenjenu nijansu u stavu Vladimira Novovića prema Predragu Šukoviću.

Eraković je kazao da je sjednica Odbora za bezbjednost ustavri prava slika stanja među konstituentima vlasti nakon 30. avgusta 2020. godine.

"Mislim da je konstatacija koju je iznio aktuelni ministar pravde da je stanje u bezbjednosnom sektoru katastrofalna. Mislim da je to zaključak koji su mogli i građani da steknu nakon te sjednice", kazao je Eraković.

Poručio je da se uoči, tokom i nakon sjednice, vidjelo da su se formirale brojne afere koje treba da potresaju kompletno crnogorsko društvo.

"Shvatili smo da jedna grupacija, a pokazaće vrijeme koja, zajedno sa GP URA, pokušavala hapšenje Spajića, postoje spekulacije o tome. Pa možete misliti u kojim uslovima je formirana ta vlada i u kakvim situacijama su bili parlamentarni izbori", kazao je Eraković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније