Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.L.B.

14. 02. 2024. 14:27 >> 16:11
9
Čitaj mi:

DEMOKRATE I PES

"Vraneš nema nadležnost da slavi praznike drugih država"

Opština Pljevlja nema ustavnih i zakonskih nadležnosti da proslavlja dane drugih država, pa ni Republike Srbije, poručili su iz Demokratske Crne Gore i opštinskog Odbora PES-a. Te partije, koje su dio vlasti u Pljevljima, reagovale su na svečanu akademiju povodom Dana državnosti Srbije, koju u Pljevljima organizuje predsjednik Opštine Dario Vraneš.

Demokrate: Dok se Pljevlja masovno raseljavaju, najmanje su nam potrebne podjele

Opštinski odbor Demokratske Crne Gore saopštio je da kao konstituent lokalne vlasti nije konsultovan povodom organizacije svečanosti “220 godina Prvog srpskog ustanka i 189 godina od proglašenja Sretenjskog ustava”u Pljevljima.

“O događaju smo obavješteni pozivnicom predsjednika opštine i saznanjima iz medija”, navodi se u saopštenju Demokrata.

Svjesni, kako kažu, činjenice da su Pljevlja multinacionalna i multikulturalna sredina principijelno, obilježavanje datuma iz istorije i kulturnog naslijeđa svih naroda koji žive u opštini, mora biti isključivo uz poštovanje Ustava Crne Gore, poštovanja srazmjerosti i izbalansiranosti u trošenju javnog novca u dijelu kulturnih događaja.

“Svakako, Opština Pljevlja nema ustavnih i zakonskih nadležnosti da proslavlja dane drugih država, pa ni nama prijateljske i bratske Republike Srbije, pa u skladu sa tim je važno strogo poštovati Ustav i zakone Crne Gore”, poručuju Demokrate.

Polazeći od činjenice da je lokalna vlast u Pljevljima konstituisana od programski različitih subjekata, da ni jedan subjekt ili koalicija nemaju većinu niti mandat za samostalno vršenje vlasti, od ključnog je značaja, kako poručuju Demokrate, da se strateške odluke, kapitalni projekti, kulturni događaji usaglašavaju na koalicionom nivou.

“Bilo koja odluka koja izaziva podjele građana Pljevalja, nije dobra odluka. Zato je važno da se širim konsultacijama dođe do najboljih i najoptimalnijih rješenja. Bogata istorija, kulturno naslijeđe, obilježja svih naroda koji žive u Pljevljima, predstavljaju naše bogastvo sa kojim treba da se svi zajedno ponosimo, ali ne i sredstvo za podjele”, poručuju Demokrate.

U skladu sa tim, privrženi koalicionom dogovoru i posebnom Sporazumu koji su zaključili klubovi odbornika Demokrata i Pokreta Evropa sad poručuju da insitiraju na prethodnom dogovoru u vezi svih pitanja koja mogu da izazovu podjele, reakciju javnosti, nezadovoljstvo.

“A naročito pitanja srazmjernog kapitalnog ulaganja, mjera socijalne politike, kadrovske politike, podrške komunalnim preduzećima i ustanovama, a koje treba da budu oslobođene uskopartijskih interesa. Dok se Pljevlja masovno raseljavaju, najmanje što nam je potrebno su podjele građana kojih je sve manje i manje, a najviše što nam treba su strategije kako da kvalitetnim odlukama i reformama popravimo investicionu klimu, otvorimo nova radna mjesta i poboljšamo sveukupnu infrastrukturu grada”, zaključuje se u reagovanju Demokrata.

Kažu i da obilježavanje praznika svih naroda neće pomoći razvoju ekonomije i privrede grada.

“Takođe, koristimo priliku da svim građanima Republike Srbije čestitamo Dan državnosti. Na kraju, apelujemo na sve javne djelatnike da poštuju novinare, medije i novinarsku profesiju i osuđujemo svaki javni istup koji ima za cilj vrijeđanje i ponižavanje novinara u Crnoj Gori”, poručile su Demokrate.

PES: Još jedna odluka koju Vraneš donosi bez konsultacija sa koalicionim partnerima

Predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš ima obavezu da se fokusira na rješavanje nagomilanih lokalnih problema i da prestane da stvara nepotrebne krize i tenzije sa svrhom da sitno politički poentira, poručuju iz pljevaljskog Odbora Pokreta Evropa.

“Opština Pljevlja nema nadležnosti da slavi praznike drugih država pa i naše komšijske i drage Srbije”, poručuju iz PES-a.

Pokret Evropa sad u lokalnom parlamentu ima četiri odbornika i dio je skupštinske većine u tom gradu.

Podsjetimo, Opština Pljevlja organizuje akademiju povodom 220 godina od Prvog srpskog ustanka i 189 godina Sretenjskog ustava.

“Ovo je još jedna u nizu odluka koju predsjednik Opštine donosi bez konsultacija sa koalicionim partnerima, što prijeti da izazove ozbiljnu krizu lokalne vlasti. Samovolja gradonanačelnika u velikoj mjeri odudara što i njegova politička partija radi na državnom nivou, čime pokazuje da ne poštuje ni politiku subjekta koji trenutno predstavlja”, navodi se u saopštenju PES-Pljevlja.

U saopštenju ujedno i građanima Srbije čestitaju Dana državnosti Republike Srbije.

Iz te partije su poručili da će ukoliko se nastavi sa ovim pojedinačnim ispadima, sve posljedice za političku krizu u Pljevljima preuzeti “upravo onaj ko misli da može vladati sam, bez saradnje sa ostalim koalicionim partnerima”.

DPS: Djelovaćemo vanistitucionalno ako ne dobijemo podršku za smjenu Vraneša

Klub odbornika DPS Pljevlja saopštio je da će, ako ne dobiju podršku građanskih partija vlasti u Pljevljima za smjenu predsjednika opštine Darija Vraneša, biti prinuđeni na vaninstitucionalno djelovanje.

U DPS-u jažu da je građanska i evropska Crna Gora je njihov ideal od kojeg nikada neće odustati.

Podsjećaju da je Vraneš najavio organizovanje proslave Dana državnosti Srbije u Pljevljima.

Kažu i da sve to vide i znaju “proevropske” i “procrnogorske” Demokrate, URA i PES.

“Posljednji put ih pozivamo da daju nedostajući broj potpisa na našoj inicijativi za smjenu aktuelnog predsjednika opštine i time spasimo naš grad od primitivizma, šofinizma, polarizacije, sve veće klerikalizacije i svega onoga retrogradnog što nam se gotovo svakodnevno dešava zahvaljujući upravo odbornicima PES-a, Demokrata i URE. Izdignite se konačno iznad ličnih i partijskih interesa i barem jednom u životu donesite državno odgovornu odluku”, poručuju iz pljevaljskog DPS-a.

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније