Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.M.

19. 01. 2024. 22:00 >> 22:56
4

ODRŽANA TRIBINA

DPS u Kotoru: Ovo je borba za odbranu građanske Crne Gore

Ono što je bitno jeste da smo ostali zajedno, da istrajavamo u odbrani vrijednosti DPS-a. Ono što nas veže jeste ova partija koja je antifašistička, evropska i građanska, koja je stub savremene i evropske Crne Gore. DPS je uz to i partija koja je luča i nosilac i preteča brojnih demokratskih promjena, koja pravi civilizacijsku razliku, poručio je Elvir Zvrko, kandidat za potpredsjednika DPS-a, na sinoć održanoj stranačkoj tribini u Kotoru.

On je, kako su saopštili iz partije, okupljenim članovima partije u ovoj opštini ukazao i šta je to što DPS razdvaja od ostalih političkih oponenata.

“Ono što nas odvaja od konkurencije jesu civilizacijske razlike kad govorimo o standardima za koje se mi i za koje se oni zalažu. Ono što treba istaći jeste snaga naše partije koju smo pokazali u ovom periodu urušavanja Crne Gore”, rekao je Zvrko i podsjetio na najave da će DPS nestati sa političke scene.

“Ne da nijesmo nestali, nego smo za to vrijeme uspjeli da srušimo dvije vlade i dovedemo do prijevremenih parlamentarnih izbora. To je ono što njih brine. Oni imaju strah od DPS”, rekao je Zvrko.

Na kraju konstatovao je da je članstvo partije upravo ta najveća snaga DPS-a.

“Ovo je svojevrstan demokratski karavan, koji je posljednjih dana od Petnjice preko svih gradova na sjeveru stigao i na jug. Osjećamo pozitivnu energiju i ono što vraća vjeru jesu i svi oni koji su 11. juna glasali našu partiju i to bez ikakvih interesa, željeći samo da zajedno sačuvamo sve ono za šta smo se borili”, zaključio je Zvrko.

Na tribini kao kandidat za potpredsjednika uzeo je učešće i Ivan Vuković, koji je kazao da mu predstavlja izuzetnu čast to što je boravio u Kotoru i imao prilike da sa članovima u ovoj opštini razgovara o budućnosti DPS-a.

“Meni je uvijek veliko zadovoljstvo kad sam u Kotoru i ovaj grad volim na jedan poseban način i istinski smatram da je privilegija živjeti u državi koja ima ovakav grad”, počeo je svoje obraćanje Vuković.

On je zatim ukazao na razloga zbog kojih se kandidovao za potpredsjedničku funkciju u partiji.

“Gradio sam karijeru kao profesor na Fakultetu političkih nauka, ali ipak ono što me je privuklo ka politici i članstvu u DPS-u jesu prije svega tri razloga. Prije svega učinci i rezultati partije posljednih 25 godina, jer sve što je bilo pozitivno i vrijedno pomena u prethodnom periodu djelo je vlasti koje smo mi predvodili. Druga stvar je upravo ovaj period tri godine našeg opozicionog staža u kojem smo pokazali da znamo da prepoznamo i spoznamo sopstvene greške a ova kampanja i partijski izbori pokazuju da želimo da se mijenjamo”, rekao je Vuković, a potom i kazao koji je i treći razlog zbog kojeg je u DPS-u.

“Treći motiv zbog kojeg sam ovdje jeste naša vizija budućeg razvoja Crne Gore, ono kako mi vidimo budućnost naše države i način kako se za nju borimo. U suštinskom, političkom i vrjednosnom smislu, smatram da je DPS uvijek bila najbolja ponuda na političkoj sceni Crne Gore”, rekao je Ivan Vuković.

Članovima DPS u Kotoru u svojstvu kandidata za potpredsjednika na partijskim izborima zakazanim za 28. januar obratio se i Abaz Dizdarević, koji je potencirao pozitivnu energiju koja je, kako je ocijenio, bila vidljiva i osjećala se u sali među prisutnima.

“Obišli smo 12 opština i vidimo svuda sličnu energiju, jednog novog, obnovljenog povjerenja. Ono što je bilo zabrinjavajuće na sjeveru jeste vidjeti da smo od paradigme multikulturne i multikonfesionalna sredine došli do zastrašivanja manjina. Mislili smo da smo to prošli, ali nijesmo. Zbog toga naš oprez mora biti na najvećem nivou”, kazao je Dizdarević.

U dijelu govora koji se odnosio na sam DPS, rekao je da se u partiju mora vratiti “težina riječi”.

“Moramo da razgovaramo sa ljudima, a ne da ih osluškujemo. Odmakli smo se od ljudi koji su dali najveći doprinos ovoj partiji. Zbog toga se moramo vratiti tim ljudima i razgovoru o njihovim problemima. Imamo temelje koje su nam ostavili doajeni. Legat koji nam je ostavljen je veliki, a on između ostalog predstavlja multikonfesionalni sklad, zbog čijeg očuvanja sam se prije svega i uključio u aktivnu politiku nakon 2020. godine”, saopštio je Abaz Dizdarević.

Osim gore navedenih, na stranačkoj tribini govorio je i Dušan Raičević, koji je takođe kandidat za potpredsjednika DPS-a, i koji je Kotorankama i Kotorinama ukazao da je njihov grad uvijek bio prozor u svijet Crne Gore.

“Sve to nas je činilo ponosnim, ali i dan danas smo ponosni i na bokešku kužinu, i na bokešku mornaricu, i na bokešku kulturu. Zato sam lično privilegovan što sam večeras sa vama. I hvala vam što ste uprkos svim nedaćama koje su partiju zadesile od 2020. godine, vi i dalje tu pokazujući lojalnost onim vrijednostima i idejama za koje se zajedno borimo”, kazao je Raičević.

On je članovima partije iznio lični dojam da je biti u DPS-u privilegija ali i obaveza.

“Mi smo se dogovorili da shodno tim obavezama sagledamo šta smo to radili u prethodnim vremenima i budite sigurni da smo ponosni na ono što su mnoge generacije DPS-a postigle. Ali isto tako u obavezi smo da se pogledamo međusobom i u ogledalo, pa da kažemo gdje smo to griješili. I jesmo griješili, ali smo isto tako pokazali dodatni kvalitet koji je jedino prisutan u našoj partiji – da te greške ispravljamo”, rekao je Raičević.

“Naši vidici nijesu bili toliko bistri, pa neprijetalje nijesmo vidjeli u političkim oponentima, koji su bili tu, već smo neprijatelje počeli da tražimo u našim redovima, te smo počeli da gubimo povjerenje jedni u druge. Sve to nas je dovelo u poziciju da se nedovoljno pripremimo za izborne kampanje, da se zaborave neke dobre, oprobane i uspješne metode vođenja kampanje koje su podrazumijevale isključivo intezivnu kampanju sa našim članovima i glasačima. Upravo to je i dovelo do poraza. Ipak snaga partije je da i iz tih poraza izvuče pouke, da se reorganizuje i uđe u novi ciklus svog razvoja”, zaključio je Dušan Raičević.

Kako su istakli iz DPS-a, na samom kraju on je pozvao članove partije da uzmu učešće na partijskim izborima 28. januara, te da neće pogriješiti kojem god kandidatu dali svoj glas.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније