Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ M.M.Lj. ]

16. 02. 2023. 12:43 >> 12:37
2

DPS

"Zabrana promocije knjige Jovana Čubranovića sramota za Kotor"

Kotorski DPS objavio je da se nikada nijesu osjećali tako postiđeno kao sada kada je zabranjena promocija knjige Jovana Čubranovića. Poručili su kotorskoj lokalnoj vlastida će usred Kotora omogućiti tzv. knjižare slobode, gdje će svi zabranjeni i nepoželjni pisci istine naći svoj prostor.

“Skandalozna zabrana promocije knjige Jovana Čubranovića koja je štampana u Londonu 1930. godine, a na crnogorski jezik prevedena skoro vijek kasnije, govori o završnoj fazi posrnuća crnogorske kulture kojoj je politika pobjednika na izborima 30. avgusta 2020. godine konačno presudila. Taj najbanalniji od svih mogućih vandalizama aktuelne političke elite morao je da se dogodi baš u Kotoru, gdje se ružnoća i malograđanština vide bolje nego igdje, jer je Kotor kvintesenca crnogorske kulturne emancipacije”, navodi se u saopštenju.

Iz DPS-a ističu da su varvari imali više dostojanstva i poštovanja u svojim osvajačkim pohodima na velike kulture.

“Tužna vlast, predvođena kradljivcima odbornika i političarima kičlijama čije su crvene kravate postale mjera primitivizma u Kotoru, zabranila je knjigu.Sjetićemo se kako su gorjele knjige Bertolda Brehta ili Sigmunda Frojda u nacističkom Berlinu, a nikada ne smijemo zaboraviti Hajneove riječi: ondje gdje pale knjige, vremenom će paliti i ljude”, kazali su iz DPS-a.

Ističu da postupci lokalne vlasti upućuju da je u Crnoj Gori i u Kotoru na djelu zabrana knjiga.

“A dobro osjećamo i zabranu čovjeka, slobodne misli, osnovnih ljudskih prava. Nikada se kao Kotorani nijesmo osjećali ovako postiđeno kao danas i nikada nam naš veliki grad nije izgledao manji, bjedniji i palanačkiji!, navodi se u saopštenju.

Poručili su kotorskoj lokalnoj vlastida će usred Kotora omogućiti tzv. knjižare slobode, gdje će svi zabranjeni i nepoželjni pisci istine naći svoj prostor.

“Vrijeme uvijek radi protiv diskriminacije i fašizma, najbolje onda kad se njihovim akterima učini da su najmoćniji. Da parafraziramo pomenutog Brehta, poručujući kotorskoj vladajućoj fajti, nećemo dozvoliti da Kotor među gradovima sjedi kao ruglo ili kao užas. Vi ste prolazna nepogoda. A rukopisi ne gore i ne mogu se protjerati, samo zato što tako žele sluge pogubnoga velikosrpskog nacionalizma”, poručili su iz kotorskog DPS-a.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније