Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

K. J.

31. 10. 2023. 09:41 >> 09:45
2

  O IZBORU NOVE VLADE I EKONOMSKOJ SITUACIJI

Uspjeh ako identitetska pitanja i partijsko zapošljavanje ostavimo po strani

Nova Vlada imaće pred sobom dosta izazova ali je ključno da identitetska i dnevno-politička pitanja ostave sa strane, i da se ne dozvoli nastavak zpošljavanja po partijskojj osnovi jer će to samo još više urušiti sistem, poručio je izvršni direktor Građanske alijanske Milan Radović.

On je to kazao u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore komentarišući izbor 44. Vlade koja je oformljena jutros u zoru.

“Potreban nam je da se neki novi način komunikacije uspostavi i razvije kako bi se izgradio kredibilan odnos između političkih partnera koji bi doveo do ubrzanja razvoja Crne Gore. Vrlo su distancirani političari trenutno, udaljeni su i oni koji su trebalo da budu dio većine i tenutno nam je veliki problem urpavo to - kako vratiti povjerenje između političkih subjekata jer će od toga zavisiti reforme i procesi”, naglasio je Radović.

Vjeruje da će se brzo pokazati kakva je skupštinska većina ali i opozicija i poručuje im da ostave identitetska pitanuja po strani i restartuju pregovore sa Evropskom Unijom, jer je to u interesu Crne Gore.

“Da se izabre novi glavni pregovarač i da se na to ulože kapaciteti. Sjećam se kakva je energija bila u početku, ali ni to nije bilo dovoljno a bilo je mnogo bolje i kvalitetnije nego što je sad. Ova polarizacija čini da nemamo evropsku budućnost”, kategoričan je Radović.

Kaže da mu je žao što Vlada nije ekskluzivnija i što nema predstavnika bošnjačkog naroda jer to je za kvalitet procesa vrlo važno.

“Uspostavljen je ovdje pogrešan sistem da se po partijskomoj osnovi dobija posao i to rade i ovi novi, pa se ne možemo pohvaliti da imao promjene u sistemu vladanja i nadam se da će sadašnja većina napraviti rez jer neće nam biti bolje bez toga. To urušava sistem jer institucije neće raditi za građane već za tuđe interese. Nadam se da će dolazitii ljudi koji imaju znanje nezavisno od političke pripadnosti, ali je to proces. Partijsko zapošljavanje će se morati svesti na minimum, u suprotnom ne može se očekivati ništa dobro”, istakao je Radović.

Komentarišući odluku Ustavnog suda koji je ukinuo odredbu člana 17 stav 1 Zakona o penzijskom i invalidskom osigiranju, čime se onemogućava odlazak u starosnu penziju muškarcima sa 66 godina i ženama sa 64 godine uz minimum 15 godina staža osiguranja, Radović je kazao da nijesu uzete u obzir potrebe građana, nego se opet gledao samo lični interes.

“Sagledali su interes nekoliko sudija Ustavnog suda da im se produži mandat i sa punim pravom je Unija slobodnih sindikata tražila preispitivanje sudija koji su glasali za tu odluku, a na njih se ovo i odnosi. Tražili su i da se predlože nova rješenja koja neće biti na štetu građana i građanki, jer je pravni haos nastao naročito za one koji su ovih dana pribavljali papire da idu u penziju”, istakao je Radović.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Unioverziteta Crne Gore Bojan Pejović, kazao je da je ova Vlada specifična po ekspozeu i “to onom od prije pola godine koji nam je sa bilborda poručivao što će se desiti ako dobijemo novu Vladu”.

“To je zapravo kamne temeljeac na kojem će Vlada moći da gradi svoju budućnost ako ispuni te ciljeve ili će biti nestabilnosti ako ne bude rezultata. Dva su stuba koaj bih ovdje pomenuo, a to su minimalna penzija od 450 eura i prosječna plata od 1000 eura. To je moguće ostvariti u toku mandata ove Vlade samo opstaje pitanje da li će to da ostvare za naredne četitri godine”, navodi Pejović.

Kazao je da je moguće ostvariri i da minimalna zarada bude 700 eura.

“Nemamo dovoljno informaciaj u ekspozeu samo da će se sprovesti kao i program Evropa sad jedan. Crna Gora se svake godine zadužuje ali sve zemlje Zapadnog Balkana se zadužuju. Ono što je pitanje je odnos javnog duga i BDP-a, i pitanje je kako će da se koriste sredstva koja se uzmu iz zaduživanja”, istakao je Pejović.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније