Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ M.V. ]

09. 10. 2023. 16:39 >> 16:41

PSSE O CRNOJ GORI

"Mora se povratiti povjerenje u demokratske institucije"

Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) predstavljen je danas izvještaj o izborima u Croj gori 11. juna, u kome se navodi da dugogodišnje zabrinutosti vezane za tačnost biračkog spiska, posebno zbog preminulih i osoba koje žive van Crne Gore a imaju pravo glasa, podrivaju povjerenje javnosti u proces upisa u birački spisak. Autor izvještaja je poslanik PSSE Rajnhold Lopatka.

Francuska poslanica u PSSE Liliajan Tangaju istakla je da je nakon što je vlada premijera Dritana Abazovića izgubila povjerenje u parlamentu država praktično paralizovana zbog nemogućnosti političkog dogovora.

"Prijevremni izbori trebalo je da prekinu takvo stanje.  Imala sam sreću da pratim izbore u Crnoj Gori, i misija je zaključila da su izbori bili slobodni i demokratski. Osnovne slobode su poštovane, mediji su slobodni i različiti, mada politika ima određene efekte polarizacije", kazala je Tangaju.  

Tokom boravka u Crnoj Gori, navela je, uočili su da ima mehanizama za rješavanje izbornih žalbi.

"Ali ne garantuju brzo odlučivanje i punu transparentnost, kao dio redovnih pocedura, pa pozivamo vlasti da usvoje preporuke OEVS-ODIHR, pa i one koji se tiču finansiranja kampanje. Mi podržavamo crnogorsku vladu u naporima da se povrati povjenje u demokratske institucije", rekla je Tangaju. 

Govorio je i poslanik iz Mađarske Žolt Nemet, ali je on obraćanje iskoristio da istakne zabrinutost zbog dešavanja na Bliskom istoku i napada palestinskog Hamasa na Izrael. 

Prema izvještaju PSSE, većina prethodnih preporuka koje se odnose na finansiranje kampanje ostaju neriješene i kao takve ukazuju na neadekvatne mehanizme za efikasnu verifikaciju donacija ili provjera rashoda.

Korišćenje administrativnih resursa u kampanji je zabranjeno zakonom, ali se, kako upozoravaju, lako može zaobići.

“U izbornom periodu sklopljeni su brojni javni ugovori o radu. Nedostajala je jasna razlika u kampanji između uloge nekih kandidata koji su takođe bili visoki zvaničnici, uključujući i njihove aktivnosti na društvenim mrežama. PSSE preporučuje vlastima Crne Gore da otklone sve nedostatke i probleme uočene tokom ovog posmatranja izbora”, navodi se u izvještaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније