Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Б.Б.

29. 06. 2023. 12:42 >> 14:52
1

ODBORNIK DEMOKRATA

Bivši rukovodioci Opštine Bar za neiskorišćene odmore dobili više od 50.000 eura

Opština Bar je od 2018. godine do danas isplatila čak 106.951 eura na ime naknade štete za neiskorištene godišnje odmore zaposlenima u ovoj lokalnoj samoupravi, a tragom te informacije odbornik Demokrata Bar Momčilo Leković je došao do podataka i imena zaposlenih koji su tužili opštinu i tu odštetu dobili. Kako ističe, ovi podaci pokazuju da su gotovo pola tog iznosa dobili rukovodeći ljudi Opštine iz tog perioda i to većinom članovi DPS-a.

Bivši prvi čovjek barske Opštine Zoran Srzentić po ovom osnovu naplatio je od Opštine Bar za period od 2015. do 2018. godine 7.856 eura, dok je bivša potpredsjednica Opštine Sanela Ličina dobila 2.220 eura.

"Glavni administrator koji je 2021. godine sa tog mjesta otišao u penziju Zoran Radojičić, dobio je čak 9.246 eura. Bivši savjetnik predsjednika opštine Zorana Srzentića za ekonomska pitanja Zarija Franović dobio je 1.636 eura, dok su dva sekretara, sekretar za finansije i sekretar za imovinu, zastupanje i investicije ukupno naplatili preko 22.000 eura na ime odštete za neiskorišene godišnje odmore. Odštetu su redom dobijali i šef trezora opštine, blagajnici, šefovi kabineta, sekretari, vozači, inspektori", navodi Leković.

Ističe i da je zanimljivo da su mnogi od njih još uvijek zaposleni u Opštini Bar. Takođe, kako se na sajtu Agencije za sprječavanje korupcije može vidjeti, prihodi nijesu prijavljeni u imovinskim kartonima ovih javnih funkcionera, čime je došlo do kršenja Zakona o sprječavanju korupcije.

"U svom ranijem izvještaju koji sam prezentovao građanima utvrđeno je da su najveće isplate po ovom osnovu, slučajno ili ne, vršene baš u izbornim godinama. Zato bi se slobodno moglo konstatovati da je kod nekih funkcionera ovo očigledno bio potpuno legalizovani vid pljačke opštinskih sredstava. Isplata odštete nastavljena je i u 2023. godini. Na primjer, kako je moguće da Glavni administrator opštine koji daje stručna uputstva i instrukcije za rad organima i službama lokalne uprave, radi pravilne primjene zakona i drugih propisa, ne primijeti da brojni zaposleni među kojima je i on nijesu iskoristili pravo godišnjeg odmora, s obzirom da Zakon o radu predviđa da se zapošljeni ne može odreći prava na godišnji odmor, niti mu se ono može uskratiti", navodi Leković.

Ističe da ne može da povjeruje ni i u činjenicu da je barsko opštinsko rukovodstvo u toj mjeri bilo zauzeto da prosto nije moglo da iskoristi svoje zakonsko pravo na godišnji odmor, za razliku od drugih službi za koje možda može postojati opravdanje s obzirom na vrstu posla kojm se bave.

"Prije bi se reklo da je kod mnogih naplata po ovom osnovu bila kompezacija usljed internog partijskog nezadovoljdstva ili sukoba pri čemu su kolateralna šteta tog sukoba bili građani i grad Bar od kojih su naplaćene stotine hiljada eura", zaključuje odbornik Leković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније