Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Dragana Lalević, RTCG ]

07. 04. 2023. 19:32 >> 19:32
1

O RASPUŠTANjU SKUPŠTINE

Odluka Ustavnog suda presedan u praksi

Ustavni sud nije odlučio o inicijativi za ocjenu ustavnosti ukaza o raspuštanju Skupštine, koji je donio predsjednik države Milo Đukanović. Troje sudija bilo je za takvu odluku, a troje protiv, pa nije postojala većina za odbacivanje tog akta. Stručnjaci iz oblasti ustavnog prava to vide kao presedan u praksi tog suda, dok premijer tvrdi da je sada jasno zašto DPS nije htio da se izabere četvrti sudija.

Iako smo dugo čekali da ih većina izabere, Ustavni sud nije izgleda dobio većinu potrebnu za donošenje odluka. Ono na šta su mnogi upozoravali danas se potvrdilo, sudije su podijeljene. Ipak, to što danas nijesu bili jednoglasni o odbacivanju pojedničanog pravnog akta je presedan, kaže struka.

"Pojedinačni akti nijesu u nadležnosti Ustavnog suda, osim kada je riječ o ustavnoj žalbi kao institutu koji stoji na raspolaganju građanima. Svaki student prve godine prava će vam reći ovo što vam ja kažem", ističe za TVCG Đorđije Blažić, profesor ustavnog prava.

Student možda, ali doktorand Ustavnog prava na Centralno-evropskom univerzitetu Mirko Đuković kaže da je sud osim meritornog odbacivanja akta mogao i da zauzme i proaktivni stav i ocijeni ga.

"Čak nije ni važno da li se sudije slažu da li je ukaz pojedničani pravni akt ili nije, oni mogu da procijene da li je akt donijet u odgovrajućem postupku. Kao neko ko se bavi uporednim ustavnim pravom očekujem od sudja veći nivo istraživačkog rada. Ovako naš sud ostaje pasivni posmatrač stvarnostibez prevelikog truda da pravnoj praksi ponudi odluke koje imaju dublja tumačenja", kaže Đuković.

Nije u pitanju samo pasivnost, pozadina ovakve odluke je prije svega politička, upozorava profesor Blažić i dodaje da je Ustavni sud i dalje politička a ne profesionalna institucija.

"Ovo nije ništa drugo, iako su oni pokušavali da naprave napredak, ali ja duboko vjerujem da i u tom Ustavnom sudu su se samo promijenili igrači. Molim vas, koji je razlog bio da se ne izabere četvoro sudija- ne postoji objektivan razlog, ali postoji nešto drugo što je i taj Ustavni sud do bola politizovan", navodi Blažić.

Rečenicu koju smo mnogo puta čuli tokom prethodne dvije godine danas je iskoristio i premijer, kao komentar na ovakvo postupanje Ustavnog suda.

Premijer je ostao bez riječi, evropske instucije će sigurno imati šta da kažu. Preostaje da čekamo da se partije dogovore oko sedmog sudije koji bi bio tas na ustavnoj vagi.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније