Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

24. 01. 2014. 14:26 >> 14:26

SNP UPOZORAVA

Uopštena norma o predlaganju sekretara DIK-a

U Socijalističkoj narodnoj partiji smatraju da nije dobro rješenje da sekretara Državne izborne komisije predlažu koalicione opozicione izborne liste, zbog, kako su pojasnili, mogućih problema na koji način će to uraditi.

Poslanik SNP-a, Neven Gošović, podsjetio je da je do sada, prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, sekretara DIK-a birala parlamentarna opozicija, navodeći da je ta norma akta uopštena i teško sprovodljiva.

»Sa aspekta koncepta, smatramo da nije dobro rješenje da pravo predlaganja pripada koalicionim izbornim listama, jer se uvijek mogu pojaviti problemi na koji način koalicioni partneri utvrđuju predlog, šta se dešava ako se taj predlog ne može utvrditi, ako dođe do raskida te koalicije u vremenu trajanja mandata parlamenta«, rekao je Gošović agenciji MINA.

SNP je najavila amandmane na predloženi Zakon o izbornu odbornika i poslanika.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju Opštinska izborna komisija (OIK), pristupilo se smanjenju broja njenih članova, pri čemu je, kako je naveo, utvrđen koncept da sekretar te Komisije ne bi imao pravo glasa, već bi obavljao administativne poslove za potrebe OIK.

U SNP-u smatraju, kako je objasnio, da treba zadržati rješenje u važećem Zakonu o izboru odbornika i poslanika, kada je u pitanju broj i sastav OIK, navodeći da bi na precizan način trebalo odrediti pitanje izbora sekeretara, koji bi imao pravo glasa.

Gošović je rekao da će se amandman SNP-a odnositi na normu koja treba da obezbijedi povećanje izbora žena u parlamentu.

»Predložićemo da je podnosilac izborne liste dužan da na izbornoj listi kandiduje ne manje od trećine osoba manje zastupljenog pola, i to na način da na izbornoj listi, među svaka tri kandidata, počev od prvog do trećeg, bude najmanje jedna žena«, precizirao je on.

Amandmani koje je, kako je dodao Gošović, SNP pripremao vezano za glasanje putem pisma, u postupku su usklađivanja alternativnih rješenja na Kolegijumu prihvaćeni u najzanačajnijoj mjeri, »tako da će vjerovatno prestati potreba za podnošenjem amandmana u tom dijelu«.

»Imaćemo određene amandmane koji se tiču pojedinačnih rješenja u pojedinim normama predloga Zakona. Mislimo da tako, na potpuniji način uređujemo ta pitanja i što je najbitnije stvaramo bitne pretpostavke da se eliminiše bilo kakava dilema sa aspekta načina primjene normi«, naveo je Gošović.

On je rekao da nije bilo nikakvog razloga da sva
pitanja koja su usaglašena kao alternativna rješenja na Kolegijumu, ne budu usaglašena ranije na Radnoj grupi.

»Na Kolegijumu nije predloženo ništa novo, u odnosu na ono što je Radna grupa razmatrala i imala kao predložena rješenja sa određenim alaternativama, odnosno spornim pitanjima«, kazao je Gošović.

To će očigledno, kako smatra on, imati posledicu, imajući u vidu stavove Ministarstva unutrašnjih poslova, da najznačajnija rješenja iz predloga Zakona o izboru odbornika i poslanika i Zakona o biračkim spiskovima neće biti u primjeni na predstojećim lokalnim izborima, koji će biti održani u 12 opština i dvije gradske opštine.

Naredna sjednica Kolegijuma biće održana u ponedeljak kada će biti razmatrani podnijeti amandmani na Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније