Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

K. J. [ RSE ]

08. 05. 2024. 22:30 >> 22:30
Čitaj mi:

šest mjeseci uoči izbora

Bajden i Tramp se bore za glasove

Američki predsjednik i predsjednički kandidat demokrata Džo Bajden i njegov republikanski protivkandidat i bivši predsjednik Donald Tramp nastavlju kampanju uoči predsjedničkih izbora koji se održavaju za 6 mjeseci.

Bajden i Tramp imaju još šest mjeseci da ubijede američke birače da im povjere drugi mandat. Dio tog perioda, Tramp će provesti u državnom ili federalnom sudu po četiri optužnice koje obuhvataju nezakonito zadržavanje informacija o nacionalnoj bezbjednosti i falsifikovanje poslovnih dokumenata. Republikanski predsjednički kandidat tvrdi da se tužioci miješaju u izbore.

“Sve je bilo zakonito. I oni ovo rade zbog politike. Žele da Bajden bude izabran. To je jedini razlog”.

Zbog suđenja, Tramp ima manje vremena za kampanju, ali ističe da ga, kako je naziva, politička prevara čini popularnijim među biračima.

“Užasno je šta se događa u našoj zemlji. I nadam se da će 5. novembar, najvažniji dan u istoriji naše zemlje po mom mišljenju - dan izbora - to promijeniti zato što ovi ljudi uništavaju našu zemlju”, rekao je Tramp.

Republikanska stranka je prvi put nominovala Trampa za predsjednika 2020. godine, na konvenciji u Sjevernoj Karolini koja je bila dijelom virtuelna. Ove godine, konvencija je u julu u Viskonsinu. Prije toga, Tramp će morati da izabere kandidata za potpredsjednika, a moguće opcije su: senator sa Floride Marko Rubio, iz Ohaja Džej Di Vens, Južne Karoline Tim Skot i članica Predstavničkog doma Elis Stefanik.

Aktuelni predsjednik Bajden pažnju birača može da privuče i tokom događaja u Bijeloj kući. Tokom dosadašnje kampanje, sve više napada Trampa dok preuzima zasluge za snažnu ekonomiju.

"Izgradnja fabrika se za vrijeme naše administracije više nego udvostručila. U međuvremenu, Donald Tramp i dalje misli da vetrenjače izazivaju rak. To je rekao. A sjećate se kada je pokušavao da izađe na kraj sa kovidom? Rekao je da samo treba da ubrizgate malo varikine u vene. Promašio je, sve je otišlo na njegovu kosu".

Bajden je za predsjedničkog kandidata prvi put nominovan takođe 2020. godine, na poluvirtuelnoj konvenciji u Viskonsinu. Ovogodišnji skup je u avgustu u Ilinoisu. U trci je ponovo sa potpredsjednicom Kamalom Haris koja vodi kampanju za ponovno uvođenje prava na abortus na saveznom nivou, koje je Vrhovni sud ukinuo 2022. godine, kada je oborio presudu u slučaju Ro protiv Vejda.

“Donald Tramp je bio predsjednik koji je oduzeo zaštitu predviđenju slučajem Ro. Džo Bajden će biti predsjednik koji će je vratiti”, poručila je Haris.

Očekuje se da će prije izbora u novembru, Bajden i Tramp učestvovati u predsjedničkim debatama. Obojica kažu da su spremni za to, ali datum još nije određen.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније