Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

25. 12. 2013. 14:57 >> 14:57

PRIJE IZBORA U PG

SNP: Hitno referendum za Tuzi

Socijalistička narodna partija zatražila je da se što prije raspiše konsultativni referendum, na kojem će se odlučivati o formiranju opštine Tuzi. SNP je predložio dopunu dnevnog reda za sjutrašnju sjednicu Skupštine Glavnog grada, kojom traže da se odbornici izjasne o tom zahtjevu.

Podsjećaju da je Skupština Glavnog grada ranije utvrdila septembrar 2013. godine kao rok za održavanje konsultativnog referenduma.

"Gradonačelniče, okolnost da nas od održavanja redovnih izbora u Glavnom gradu dijeli vremesnki interval od najduže četiri mjeseca, nameće obavezu organima Glavnog grada da u najkraćem mogućem roku realizuju svoj dio obaveza propisanim zakonom, kako bi se omogućilo održavanje konsultativnog referendum građana GO Tuzi sa biračkim pravom u vezi sa formiranjem punopravne opštine Tuzi", poručuju iz SNP-a.

Poručuju da na hitnost ovog pitanja upućuje novo zakonsko rješenje da se sa prvim izborima za organe nove opštine, istovremeno održavaju izbori u jedinici lokalne samouprave iz koje je nastala nova opština.

"Ovo praktično znači, da sve aktivnosti do eventualnog donošenja odluke o samostalnosti opštine Tuzi ako građani ovog područija tako odluče,  treba realizovati u rokovima koji omogućavaju da se prvi izbori za organe te nove opštine održe istovremeno sa redovnim izborima u Glavnom gradu", poručuju iz SNP-a.

U SNP-u upozoravaju da ukoliko se neophodne aktivnosti ne relizuju blagovremeno, za posljedicu, će imati ili nove izbore i u Podgorici, i u GO Tuzi u relativno kratkom roku nakon održanih redovnih lokalnih izbora, ili pak traženje od građana GO Tuzi da sačekaju dok istekne novi  četvorogodišnji mandat izabranim odbornicima.

“Na osnovu prethodno iznijetog, očekujemo da ćete za sjednicu Skupštine sazvanu za 26.12.2013. godine sami predložiti dopunu dnevnog reda koji obezbjeđuje realizaciju obaveza organa Glavnog grada koje su zakonom propisane u postupku formiranja nove opštine”, poručuju iz SNP-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније