Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

18. 12. 2013. 13:03 >> 21:45
8

CRNA GORA - EU

Otvoreno pet pregovaračkih poglavlja

Crna Gora je danas u Briselu otvorila pet pregovaračkih poglavlja. Evropski komesar za proširenje Štefan File je rekao da je Vlada Crne Gore pokazala odlučnost i posvećenost reformama koje treba uraditi da bi otvorila poglavlja 23 i 24.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocijenio da je otvaranje pregovora u poglavljima 23 i 24 važan korak u implementaciji novog pristupa u pregovorima.

On je rekao da je Vlada Crne Gore pokazala odlučnost i posvećenost reformama koje treba uraditi da bi otvorila ova poglavlja. “Važno je da građani Crne Gore vide i osjete benefite reformi već sada”.

Prema njegovim riječima, EU je postavila privremena mjerila za ova poglavlja. “Oni odražavaju posvećenost Crne Gore u ovim oblastima, a napredak u njihovom ispunjavanju biće pažljivo praćen”, rekao je File na konferenciji za novinare.


On je kazao da su poglavlja pet, šest i 20 blisko povezana sa poslovnim okruženjem u Crnoj Gori. “Usklađenost ovih poglavlja pomoći će Crnoj Gori da se uskladi sa svojim privrednim subjektima i ekonomskim operaterima kao i da doprinese odgovornom korišćenju javnih fondova”, rekao je File.

Upitan šta će se desiti ako u Crnoj Gori u naredne, na primjer, tri godine, ne bude presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou, File je podsjetio da se u slučaju Crne Gore otvaraju poglavlja 23 i 24 na početku i uvode privremena mjerila, kojih je 83.

Prema njegovim riječima, zemlji kandidatu se daje mogućnost da njeni građani već na početku osjete reforme i benefite, a ne na kraju pregovaračkog procesa.

 

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić poručio je da će Crna Gora učini sve da ostavi ambiciozni set ciljeva. “I da će nastaviti sa napornim radom i uzajmanim razvojem povjerenja sa državama članicima uz otvaranje dodatnih poglavlja”.

On je podsjetio da su poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i bezbjednost, koja čine srž vladavine prava, okosnica novog pristupa u pregovorima, i da je Crna Gora prva zemlja sa kojom se to primjenjuje.

Lukšić je rekao da je u proteklih nekoliko mjeseci Crna Gora bila uspješna u procesu pregovaranja u kojima je učestvovalo tri hiljade ljudi što je trećina admnistracije u Crnoj Gori.

“Aktivnosti na postizanju prioriteta na agendi EU u oblasti vladavine prava i oblasti privrede, odnosno ekonomije, i te oblasti donijeće benefite Crnoj Gori i njenim građanima”, rekao je Lukšić.

On je rekao da su nacrti akcionih planova pokazali posvećenost i pripremljenost Crne Gore za proces pristupanja kao i dobru komunikaciju sa civilnim društvom.

Osim poglavlja 23 i 24, otvorena su i poglavlja 5, koje se odnosi na Javne nabavke, 6 na Privredno pravo, kao i poglavlje 20 koje tretira Preduzetništvo i industrijsku politiku.

Današnju delegaciju na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, na kojoj su otvorena poglavlja, predvodi ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

 

 

Kako je ranije saopšteno iz Vlade, poglavlja Pravosuđe i temeljna prava i Pravda, sloboda i bezbjednost, koja čine srž vladavine prava, okosnica su „novog pristupa“ u pregovorima, a Crna Gora je prva zemlja koja prolazi kroz novi pristup.

Inače, Crna Gora je 29. juna 2012. godine u Briselu otvorila pristupne pregovore s Evropskom unijom, a ima status kandidata od 17. decembra 2010. godine. 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније