Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

14. 07. 2021. 13:20 >> 13:20
3

KUČAN

Evropa mnogo da uradi da bi povratila poziciju značajnog igrača

Crna Gora je najbliža ispunjavanju uslova za članstvo u Evropskoj uniji (EU), kazao je bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan, ocjenjujući da je izostajanje stvarne diskusije o jačanju odnosa unutar Unije glavni razlog za nedostatak hrabrosti za proširenje.

Kučan je u intervjuu agenciji Mina rekao da bi Evropa morala mnogo toga da uradi da bi povratila poziciju značajnog igrača na polju svjetske politike, ne samo u političkom, nego i privrednom i drugom smislu.

EU je, smatra Kučan, višedržavna zajednica sa nekim neriješenim pitanjima, i po mnogo toga suočena je sa istim problemima sa kojima je bila suočena Jugoslavija – odnos razvijenih i nerazvijenih, pitanje suvereniteta i pitanje ravnopravnosti.

Kako je kazao, ako u takvoj zajednici neke članice imaju osjećaj da su manje ravnopravne od drugih, ta zajednica nije opcija, i one razmišljaju kako da nađu način da se eskiviraju određene obaveze koje proizilaze iz zajedničkog života, ili da li bi možda za njih bilo bolje da nijesu članice te unije.

„I to se pokazuje sada na tom takozvanom istočnom bloku, koji predvodi mađarski (Viktor) Orban, pa Poljaci, tu je sve više i Slovenija, pa jednim dijelom i Česi, Slovaci, dijelom i Hrvati“, rekao je Kučan.

On je ocijenio da su integracione veze unutar EU manje-više slabe, umjesto da jačaju i da upravo to pitanje ima velikog uticaja na suzdržavanje Brisela u pogledu proširenja.

Kučan smatra da nove članice nijesu doprinijele većoj integrisanosti, već je, kako je naveo, počela erozija unutrašnjih veza na osnovu različitog razumijevanja vrijednosti na kojima se zasniva evropska zajednica.

On je pojasnio da tu, prije svega, misli na razumijevanje vladavine prava i poštovanja ljudskih prava.

„Ta nesposobnost ili nedovoljna hrabrost da se uđe u stvarnu diskusiju kako ojačati unutrašnje odnose, glavni je razlog da ne postoji hrabrost da bi se Unija proširila na nove zemlje“, kazao je Kučan.

Crna Gora najbliža ispunjavanju uslova za članstvo

Na pitanje da li su realni rokovi za ulazak u Crne Gore EU koji se pominju, on je odgovorio da smatra da je Crna Gora najbliža ispunjavanju uslova za članstvo.

Kako je dodao, uslovi su jednim dijelom vezani za demokratsko funkcionisanje države, a sa druge strane za privrednu sposobnost, odnosno prihvatanje obaveza koje proizilaze iz članstva.

„Crna Gora je sa aspekta jednog i drugog dijela tog složenog procesa, tu najbliža, naravno u slučaju da se ne mora baviti drugim pitanjima međunarodnih odnosa, odnosno odbrane svoje pozicije samostalne zemlje“, rekao je Kučan.

On je ocijenio da, uz racionalne probleme koji su rješivi, unutar EU i Evrope i na putu proširenja postoje i iracionalni problemi „koji su naravno kao takvi, racionalnim razmišljanjima nerješivi“.

Tu je, smatra Kučan, najveći gubitnik Sjeverna Makedonija.

„Čudim se Bugarskoj, koja nije baš neka zvijezda demokratije, kao ni Grčka što nije bila zvijezda demokratije, one postavljaju uslove. Počeo je Orban postavljati uslove EU, koja se naravno protivi riječima, ali ustvari ne upotrebljava ni mehanizme koje ima“, naveo je Kučan.

Promjena vlasti sasvim normalan proces

Odgovarajući na pitanje kako vidi trenutnu situaciju u Crnoj Gori, on je naveo da je Crna Gora demokratska država, da su u demokratskim zemljama izbori ti koji daju vjerodostojnost svakoj vlasti i da nije nikakva tragedija ako se vlast mijenja.

Vlast, kako je dodao, sa jedne strane nosi veliku odgovornost, ali i velika iskušenja.

Kučan je kazao da to možda izgleda kao nekakva radikalna novost u istoriji Crne Gore kao samostalne države, ali da smatra da je to sasvim normalan proces.

Prema njegovim riječima, ništa tragično se nije desilo i neće se ni desiti, ako susjedne zemlje poštuju suverenitet Crne Gore i ne misle da je sa promjenom vlasti došla situacija u kojoj se mogu ostvariti stari apetiti po posezanju u njen suverenitet i samostalnost zemlje, koja ima ne samo istorijsku utemeljenost, nego je nastala odlukom građana.

„Dakle, ništa posebno ne vidim da se desilo u Crnoj Gori, ako se naravno u susjednim zemljama, prije svega u Srbiji, razumije da je to demokratska vlast Crne Gore, a ne neka promjena koja omogućava realizaciju nacionalističkih snaga unutar Crne Gore i unutar Srbije“, kazao je Kučan.

On je rekao da bi to bio problem, i da „onda to više ne bi bio problem Crne Gore i njenih odnosa sa Srbijom, nego bi to stvarno bio evropski problem“.

Kako je naveo Kučan, prioriteti Vlada na putu evropske integracije treba da budu privredni razvitak, u čemu je Crna Gora napravila veliki iskorak, i poštovanje demokratskih standarda.

„I još jedno pitanje – pitanje odnosa državne politike i pravoslavne crkve, mislim prije svega uticaja Srpske pravoslavne crkve (SPC), pa i sukoba koji je nastao između Crnogorske pravoslavne crkve i SPC, i uticaja uopšte crkve na politički život u Crnoj Gori“, kazao je Kučan.

On je rekao da to vidi kao veliki problem.

„Ne znam koliko se to osjeća u Crnoj Gori, ali ovako gledano sa strane mislim da je to veliki problem. Inače koncept razdvojenosti crkve i države postaje pomalo problem i unutar nekih zemalja evropske zajednice“, naveo je Kučan.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније