Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

09. 05. 2021. 07:04 >> 07:05
1

IZBORI

Škotski nacionalisti bez apsolutne većine

Vladajuća Škotska nacionalna partija (SNP), koja se zalaže za nezavisnost od Velike Britanije, pobijedila je na četvrtim uzastopnim parlamentarnim izborima u Škotskoj, ali gotovo izvjesno neće imati apsolutnu većinu.

To bi moglo da zakomplikuje planove te partije da održi novi referendum o nezavisnosti Škotske.

Poslije objavljenih rezultata za 68 izbornih jedinica, SNP je osvojila 57 od 129 mandata i izvesno je da će produžiti dominaciju škotskom politikom.

Međutim, ta stranka škotske premijerke Nikole Stardžon gotovo izvesno neće imati 65 poslanika, potrebnih za samostalno formiranje vlade.

Na osnovu najnovijih rezultata, Bi-Bi-Si prognozira da će SNP na kraju imati 63 mandata u parlamentu.

Stardžon je priznala da neće imati apsolutnu većinu, ali da uprkos tome legitimitet referenduma o nezavisnosti neće biti doveden u pitanje.

Navela je da će njen glavni prioritet poslije izbora biti upravljanje pandemijom korona virusa.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније