Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 11. 2013. 13:40 >> 13:40
14

ULJAREVIĆ ZA PORTAL

Opozicija da izvuče pouku iz poraza

Trenutno stanje opozicionih struktura čelnike SDP-a će vjerovatno usmjeriti da ublaže dinamiku procesa u koji su očigledno krenuli, ali smjer ka transformaciji političkog sistema Crne Gore, i pored trenutno apsolutnog rezultata DPS-a na lokalnim izborima, je neophodnost i samo je pitanje trenutka kada će dobiti potrebnu snagu, smatra direktor Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

 

Navodeći kako je SDP rezultatom na lokalnim izborima sebe kandidovao za jednog od nosećih aktera procesa promjena pred kojima se nalazi Crna Gora, Uljarević je u razgovoru za Portal RTCG istakla da će partija Ranka Krivokapića nastaviti sa iznijetom retorikom, jer su procesi koje ta retorika najavljuje neminovnost.

“Neće to biti ništa revolucionarno, samo pripremanje crnogorske političke scene na zrelost da se na izborima mjenja vlast. SDP mora dati svoj doprinos tom procesu kao državotorna partija, jer od toga u bitnom zavisi budući karakter crnogorske države”, kazala je Uljarević.

Istakla je i kako nije novost da je DPS najjača politička partija, ali da je iznenađenje to što je osvojila apsolutnu vlast na Cetinju i u Mojkovcu.

“Posebno gledano iz ugla rezultata ne tako davnih parlamentarnih i predsjedničkih izbora”, kazala je Uljarević.

Komentarišući najavu opozicije da će preispitati priznavanje rezultata izbora, Uljarević je rekla da objektivni uzroci, koji se odnose na zloupotrebu državnih resursa od strane vlasti, daju opoziciji za pravo da dovode u pitanje legitimitet izbora.

“Sa druge strane, postoje i subjektivni uzroci koji opoziciji prave dodatno loš rezultat na izborima, a to je hronična nerazvijenost partijskih infrastruktura na terenu, uz donekle izuzetak SNP-a, loš rad sa građanima, jednoličnost političke ponude i neprimjereno veliki broj frontova u javnom diskursu koji se otvara bez prethodno kreirane strategije djelovanja”, istakla je ona.

Uljarević je uvjerena i da na izborima u Podgorici, koji bi trebalo da budu održani na proljeće naredne godine, “zasigurno niko neće odnijeti apsolutnu pobjedu”, poručujući kako je širenje koalicionog kapaciteta formula za glavni grad.

“I vjerujem sve ostale izbore. Dolazi vrijeme slobodnijeg koaliranja i sve će manje biti neophodnosti saveza zbog ‘viših’ ciljeva, strateških planova, a sve više real političkih odluka. DPS je pred loakalne izbore uspostavljao cio niz odnosa, sa SPC, sa vlastima u Beogradu, predlagao inicijative o regionalnom trgovačko-carinskom savezu, odnosno radio na širenju svog koalicionog kapaciteta. Slične stvari sa većom otvorenošću prema opozicionim strukturama, posjetama Beogradu, regionalnim uvezivanjima, radio je i SDP. Sve je to značajno uticalo na rezultat ovih izbora i opozicija bi morala detaljno da analizira ove procese izvlačeći pouke”, kazala je Uljarević.

Ona smatra i da je poraz opozicije sasvim precizna riječ.

“Opozicija ima svoje kvalitete, a ovaj poraz mora detaljno analizirati, izvući pouke, utvrditi odgovornost i možda pamtiti poraz na lokalnim izborima kao prekretnicu koja je bila osnov strategije za pobjedu na sledećim izborima i koja može kasnije da se tumači kao pozitivan impuls”, zaključila je Uljarević.

Igor Pejović

 

Пратите нас на

Коментари14

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније