Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina ]

01. 09. 2020. 12:17 >> 12:26
10

EPISKOPSKI SAVJET

Promjena ne smije biti povod za širenje netrpeljivosti

Promjena koja se u Crnoj Gori dogodila ne smije da bude povod za širenje bilo kakve netrpeljivosti, saopštili su iz Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, navodeći da bi bilo najbolje da predstojeći dani proteknu bez bilo kakvih masovnih okupljanja.

Iz SPC su kazali da im je, budući da su se nakon izbornog dana i sinoć mnogi građani okupljali pred hramovima, obaveza da još jednom podsjete da crkva ne organizuje i ne poziva na ta okupljanja niti na litije.

Oni su rekli da su najnovija masovna okupljanja kakva su bila širom Crne Gore, nažalost, proizvela i nekoliko incidenata.

"Da li zbog provokacija onih koji su izgubili vlast ili ne, svejedno je, oni su potpuno nepotrebni i štetni za sve nas", istakli su iz SPC.

Iz SPC su kazali da takve vrste okupljanja nose potencijal nasilja "svojstvenog prethodnoj vlasti".

"Od koga narod koji je pobjedio treba da bude iscijeljen, pri tome ne smijemo da zaboravimo ni rizik koji i dalje postoji od širenja novog koronavirusa", rekli su iz SPC.

Oni su naveli da su svi ljudi braća i sestre, jer su svi sinovi i kćeri jednoga Boga, Tvorca svih i svega.

"U takvoj bratskoj i sestrinskoj ljubavi treba da provodimo i ove postizborne dane, kao, uostalom i sve dane svoga života. Nadamo se da je taj duh bratske slobode i poštovanja ono što je pobijedilo i što pobjeđuje", istakli su iz SPC.

Kako su rekli ne treba zaboraviti da smo svi, bez obzira na ideološko-političku, nacionalnu ili vjersku pripadnost braća i da kao takvi građani ove zemlje imamo prava na svoje razlike.

Iz SPC-a su kazali da se sada kao nikada moraju imati na umu riječi Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca koje je u oslobođenoj Crnoj Gori ponovio kralj i gospodar Nikola ”Brat je mio, ma koje vjere bio”.

"Nemamo, međutim, ni kao Hrišćani, ni kao civilizovani ljudi, prava da drugog mrzimo zbog toga što ima stavove drugačije od naših. Naprotiv, apostol naroda Pavle veli: "Nosite bremena jedan drugog, i tako ćete ispuniti zakon Hristov", istakli su iz SPC.

Oni su rekli da promjena koja se u Crnoj Gori dogodila ne smije da bude povod za širenje bilo kakve netrpeljivosti.

"Mir i narodna sloga su najvažniji da sada dođe do mirnog formiranja istinski demokratske vlasti, prvi put poslije 75 godina. Nijedan interes, nečija radost ili nezadovoljstvo izbornim rezultatom nisu razlog da se građani na bilo koji način sukobljavaju", navode iz SPC.

Oni smatraju da je najbolje da predstojeći dani proteknu bez bilo kakvih masovnih okupljanja, da bi se pokazalo da je došlo do istinskih promjena u Crnoj Gori.

"I da bi se omogućilo zaduženim da izvrše prave ljudske promjene, jer neće biti lako vratiti narodu ono što mu je oduzeto, iscijeliti društvo od opake korupcije i samoživosti i graditi budućnost svih na bogoljublju i bratoljublju", zaključili su iz SPC.

Пратите нас на

Коментари10

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније