Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

27. 09. 2023. 14:09 >> 14:11
1

SINOD SPC

"Kosovo besudna zemlja, molimo se za mir"

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve oglasio se povodom tragičnih događaja na Kosovu, i izrazo saučešće srodnicima postradalih. Ocjenjuju da je žalosno što mnogi iz Beograda pokušavaju da prikažu SPC kao učesnicu, čak i vinovnika tragičnih događaja.

"Sa žaljenjem, pak, konstatujemo da mnogi iz Prištine i iz svijeta, ali, što je daleko tragičnije, i iz Beograda, sa različitih ideoloških polova, ne birajući sredstva, pokušavaju da Srpsku Pravoslavnu Crkvu prikažu kao učesnicu, čak i vinovnika, sukoba i tragičnih događaja. Cilj tih koji po svaku cijenu žele da uvuku Crkvu u tragične sukobe jeste da Srpska Crkva sa svojim vjernim narodom nestane sa Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju Sinoda SPC.

Pozvali su vjerni narod da se moli za sve postradale.

"Sa velikom tugom u srcu molimo se Spasitelju da u Carstvo nebesko primi sve Srbe i Albance postradale 24. septembra, u Banjskoj na Kosovu. Izražavamo najdublje saučešće srodnicima postradalih i molimo se Presvetoj Majci Božjoj da im pruži utjehu. Pozivamo i vjerni narod da se moli Gospodu za sve postradale, kako bi Bog darovao mir svoj svima, radi budućnosti i Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji", navodi se u saoppštenju.

Kažu da je jednostavna jevanđeljska istina da mir "ne možemo izmoliti od Boga samo za sebe nego da se moramo moliti i za mir sa onima sa kojima živimo, sa našim susjedima".

"Stoga podsjećamo na desetovjekovno neprekinuto prisustvo Eparhije raško-prizrenske na Kosovu i Metohiji, a više od svega na to da je Srpska Pravoslavna Crkva, sa sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom, tu opstajala u svim vremenima, u svim uslovima, uprkos najstrašnijim gonjenjima, stradanju i mučeništvu monahâ, sveštenikâ i vjernikâ, i to isključivo zbog toga što su bili pravoslavni Srbi, vjerni krstu Hristovom i Kosovskom zavjetu", navodi se u saopštenju.

Podsjećaju i na to da se Srpska Pravoslavna Crkva uvijek zalagala, kao što se i sada zalaže, "da se nesporazumi na Kosovu i Metohiji rješavaju mirno i dijalogom, u cilju mirnog saživota Srba, Albanaca i svih drugih naroda koji na tom području žive".

"Dajemo punu molitvenu i svaku drugu potrebnu podršku i potporu Episkopu raško-prizrenskom g. Teodosiju, braći sveštenicima, monasima i vjernicima. Srpska Pravoslavna Crkva je, naročito velikim silama, mnogo puta, ukazivala na krajnje opasnu politiku vlasti u Prištini, čiji je jedini cilj potpuni izgon srpskog naroda i stvaranje etnički samo albanskog Kosova. U tom cilju izvršeno je bezbroj napada na naše svetinje, na naš narod, čak i na srpsku djecu", kaže se u saopštenju.

Podsjećaju da su posljednjih mjeseci hapšeni ljudi, bez ikakvih dokaza ili na osnovu fabrikovanih dokaza, otimana je, kako se navodi, zemlja u posjedu Srba.

"Ukratko Kosovo i Metohija su danas besudna zemlja, u kojoj nema ni slobode ni minimuma normalnog života za Srbe", navodi se u saopštenju.

Dodaju da braći i sestrama na Kosovu upućuju poruku bezgranične ljubavi i očinske brige.

"Srpska Crkva će, gde god da živi i pastirski deluje, nastaviti da štedro pomaže vas, svoj mnogostradalni, ali nepokolebivi, ponosni narod na Kosovu i u Metohiji želeći da vam u i ovim teškim danima pruži utjehu, toplinu i nadu", navodi se u saopštenju.

Podsjećaji i posebno ističu da su za Srpsku Pravoslavnu Crkvu "Kosovo i Metohija neodvojivi deo države Srbije".

"Podržavamo i podstičemo nastavak miroljubivog dijaloga u cilju postizanja mira i rešavanja životno važnih pitanja za sve koji u Pokrajini žive", zaključeno je u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније