Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Antena M [ Objavila: M.L.B. ]

21. 05. 2020. 07:50 >> 07:53
5

ŠPADIJER

"Vučić i Irinej portparoli srpskog nacionalizma"

Crna Gora je danas država u punom kapacitetu, ocijenio je za Antenu M novinar i publicista,dugogodišnji generalni sekretar Matice crnogorske Marko Špadijer povodom 21. maja - Dana nezavisnosti.

"Crna Gora je 2006. odredila svoju strategiju, svoj prava, postala je svjesna sebe i svojih kapaciteta, ima ciljeve koji korespondiraju sa najmodernijim idejama u svijetu. To više nije stara Crna Gora, već nova država koja ima jasan program za zaokruživanje državnih kapaciteta. Kompletno svojim programom i Ustavom strijemi ka EU i drugom modelu razvoja nego što je to bilo kroz vjekove", naveo je Špadijer.

Godišnjica referenduma ne pada, međutim, u najbolje vrijeme.

"Svijet je poslije epidemije u nedoumici kuda dalje, kriza globalizma, kriza kapitalizma, turbulencije u regionu, domaće nevolje. Sve su to veliki izazovi za malu zemlju kao što je Crna Gora", smatra Špadijer.

Komentarišući poruke srpskog patrijarha Irineja i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako je u Crnoj Gori cilj da se protjera srpski narod, uništi SPC i stvori nova nacija – crnogorska, Špadijer kaže da su prvi put, prvi ljudi duhovne i svjetovne vlasti u Srbiji, portparoli srpskog nacionalizma.

"Desilo se nešto što nikako nijesu očekivali. Srpskom nacionalizmu je izmaklo da je Crna Gora samostalna. Za njih su Crnogorci nepostojeća nacija, oni su to 1918. prekrižili Podgoričkom skupštinom i otuda taj pogani jezik huškanja, to su njihovi posljednji aduti. Srbija još nije utvrdila granice i ovo je trenutak kad ona pokušava da svoj model 'Velike Srbije' na neki način ostvari, time što bi Crnu Goru vratila u srpsku državu", navodi Špadijer.

Oni su, kako kaže, dosadašnjim huškanjem srpske opozicije u Crnoj Gori i crkve, pretvorili Skupštinu u ratnohuškačku tribinu.

"Pretvorili su je u nevjerovatni vokabular svega i svačega, pretvorili su ulicu u kvazidemokratiju, zamijenili poziv na ljubav u čistu mržnju. Izjave nijesu ništa novo, samo što je nova visina tonova. Djeluju zastrašujuće na prvi pogled, ali mislim da je to samo za političku upotrebu", ističe Špadijer.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније