Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Aleksandra Jovančević [ TVCG ]

26. 11. 2020. 20:03 >> 06:47
7

ŠPADIJER

"Suverenistički blok da ujedini snage"

Na šestoj tribini koju je organizovala Matica crnogorska, gost je bio dugogodišnji generalni sekretar Matice crnogorske i glavni i odgovorni urednik časopisa „Matica”, Marko Špadijer. Tokom razgovora Špadijer nas je podsjetio prvih dana osnivanja Matice, ali i organizacije časopisa - ko je sve pisao tekstove za časopis, i koje su teme obrađivane.

Kako se ove godine obilježavaju dvije decenije od prvog primjerka časopisa Matica, jedan od osnivača Marko Špadijer podsjetio se kako je pokrenuta Matica crnogorska, ali i istoimeni časopis.

Kako na početku, tako i tokom dvodecenijskog postojanja, Matica se finansirala donacijama. Dvadeset godina postojanja časopisa upisale su na stotine crnogorskih inetelektualaca koji su pisali o različitim temama i prilikama.

"Objavljeno 46.000 stranica, bez književnosti, ali za društvene teme, književnu kritiku, ekologiju, sve do istorije", prića Špadijer.

A kako je Špadijer učestvovao i u osnivanju pokreta za nezavisnost Crne Gore, za razliku od svojih kolega koji žale što se pokret ugasio, Špadijer ipak smatra da je on postigao svoj cilj. Nastavak postojanja pokreta, kako kaže, značilo bi da je trebalo da preraste u političku partiju.

"Ja sam tada a i danas sam za to da je pokret trebalo ugasiti", dodaje Špadijer.

Pokret je doprinio nezavisnosti Crne Gore, ali su, kaže Špadijer, političke partije preuzele zasluge. Od 2006. smatra da je mnogo toga urađeno, ali da se moglo više.

"NATO, EU... To je dobro.O usmjerili usmjerenje i matice i svi koji su mislili dobro Crnoj Gori, ali unutrašnjim pitanjima ništa. Identitet, zastava, himna, ali su trgovali sa jezikom", navodi on.

Osvrnuo se Špadijer i na današnje prilike. Istakao je da nema formulu za izlazak iz ove situacije, ali da nije pesimista. Poručio je da bi suverenistički blok trebalo da se konsoliduje i ujedini snage. Promjena ljudi koji su doprinijeli lošem imidžu tih partija je poručuje, prvi korak najavaljenih kongresa.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније