Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

02. 11. 2019. 12:15 >> 12:16

ŽPM

"Učešće žena u politici doprinosI zajednici"

Delegacija Ženske političke mreže učestvovala je na prestižnom međunarodnom skupu u Palati Ujedinjenih nacija u Ženevi, koji je bio posvećen obilježavanje 25. godišnjice usvajanja Pekinške deklaracije i platforme za djelovanje u cilju podsticaja rodne ravnopravnosti, saopšteno je iz te organizaije.

Delegaciju Ženske političke mreže činile su Maja Ćatović, Snežana Jonica, Jelica Janičić i Marija Blagojević.

Na događaju je bilo prisutno više od 300 predstavnika/ca vlada i ženskih organizacija iz 56 zemalja Evrope i Centralne Azije, koji su zaključili da, uprkos ostvarenom napretku, još postoji mnogo izazova i prepreka na putu ostvarenja ravnopravnosti.

Stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori Daniela Gasparikova, povodom ovog događaja, rekla je: “Ove sedmice Ujedinjene nacije su u Ženevi ugostile predstavnike 56 zemalja iz Evrope i Centralne Azije kako bi ocijenili napredak u oblasti rodne ravnopravnosti. Na skupu je prisustvovala delegacija Vlade Crne Gore, skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost i civilnog društva. Takođe, UNDP je osigurao da skupu prisustvuje i delegaciju Ženske političke mreže kako bi predstavile rezultate svog rada. Za mene lično, političarke su u svojim prezentacijama poslale snažne poruke prisutnim zemljama da stvaranje kulture dijaloga različite političke teme, na svim nivoima, mora donijeti rezultate. Ujedno, učešće žena u politici i u procesima odlučivanja ne predstavlja cilj sam za sebe, već su cilj politike koje doprinose zajednici i ljudima koje političari predstavljaju, i to na način da rješavaju pitanja od životnog značaja”.

Predstavnica Ženske političke mreže Maja Ćatović saopštila je da nakon 25 godina od usvajanja Pekinške deklaracije možemo kazati da je Crna Gora ubrzala korake na putu ka ostvarenju potpune ravnopravnosti, ali mora još brže krenuti do ostvarenja tog svog cilja.

Ona je istakla da “Ženska politička mreža, koju čine ujedinjene političarke iz opozicije i vlasti, svakodnevno radi na zacrtanim ciljevima, čiji je rezultat već vidljiv.”

Predstavnice ŽPM ponosne su na činjenicu da je način funkcionisanja ŽPM posebno pozdravljen u Ženevi i da je preporučen kao model koji trebaju da preuzmu druge države u regionu, kao i u Evropi.

Predstavnica ŽPM Snežana Jonica je ovim povodom rekla: “Mi u Ženskoj političkoj mreži uporno i hrabro nastavljamo sa radom na promjeni i primjeni propisa, koji mogu suštinski poboljšati kvalitet života naših građana i građanki”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније