Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M.Lj. ]

25. 10. 2019. 15:32 >> 15:35

BRAJOVIĆ U STRAZBURU

Pratiti dijalog o izmjeni izbornog zakonodavstva

Održivi dijalog učesnika procesa izmjene izbornog zakonodavstva važan je za dalji reforski napredak i zato treba pratiti rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva ocijenili su predsjednik Skupštine Ivan Brajović i generalna sekretarka Savjeta Evrope Marija Pejčinović Burić.

Delegacija Skupštine Crne Gore koju predvodi Brajović, tokom učešća na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica Savjeta Evrope u Strazburu, imala je niz bilateralnih sastanaka.

Delegacija se sastala i sa generalnom sekretarkom Savjeta Evrope Marijom Pejčinović Burić.

“Povodom jubileja 70 godina osnivanja Savjeta Evrope, predsjednik Brajović je istakao da je Konferencija predsjednika parlamenata država članica Savjeta Evrope odlična prilika da se pošalje poruka o značaju jačanja multilateralizma, koji može da odgovori savremenim izazovima u skladu sa osnovnim principima Savjeta Evrope”, navodi se u saopštenju.

Izbor sekretarke Pejčinović Burić na visoku poziciju u Savjetu Evrope, predsjednik Skupštine je ocijenio značajnim za države regiona, jer je riječ o zvaničnici koja poznaje političke, istorijske, kulturne, ekonomske  i druge prilike i specifičnosti ovih država.

“Generalna sekretarka Pejčinović Burić je zahvalila na podršci Crne Gore za kandidaturu za mjesto generalne sekretarke Savjeta Evrope. Ukazala je da će Savjet Evrope nastaviti da pruža podršku reformskim procesima kroz jačanje dijaloga i ekspertsku pravnu pomoć “, navodi se u saopštenju.

Istakla je kao pozitivan primjer nedavno održani Cetinjski parlamentarni forum, koji se na sveobuhvatan način bavio pitanjima odnosa parlamenata i medija, radom javnog servisa i ukupnim medijskim slobodama.

“Saglasila se sa predsjednikom Brajovićem da sa pažnjom treba pratiti rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva i da je održivi dijalog učesnika ovog procesa važan za dalji reformski napredak”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su zaključili da preporuke Venecijanske komisije, posebno kada je riječ o izboru članova Sudskog savjeta i zakonskim rješenjima koja regulišu pitanja slobode vjeroispovjesti i pravni položaj vjerskih zajednica treba imati u vidu prilikom definisanja konačnih odluka. 

 

“U razgovoru sa predsjednicom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) Liliane Mori Paskije, predsjednik Skupštine Crne Gore istakao je da crnogorski parlament pridaje veliki značaj saradnji sa ovom institucijom, aktivnim učešćem delegacije Skupštine Crne Gore na svim sjednicama PSSE”, navodi se iz Brajovićevog kabineta.

Naglasio je da crnogorske institucije cijene što Savjet Evrope i Parlamentarna skupština Savjeta Evrope aktivno prate stanje u oblastima vladavine prava i medija i daju korisne preporuke.

“Predsjednica PSSE Mori Paskije je iskazala interesovanje za status Javnog servisa kao i sveukupnu situaciju kada je u pitanju medijska scena u Crnoj Gori i stanje istraživačkog novinarstva”, navodi se u saopštenju.

Brajović je u odgovoru istakao posvećenost vlasti u Crnoj Gori da kroz rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, izabrani predstavnici građana imaju mogućnost da rade na daljem unaprjeđenju zakonodavnog okvira, u različitim oblastima, što je neophodno za dalju demokratizaciju društva, a time i unaprjeđuju pravni okvir koji tretira oblast slobode medija.

Čestitao je na uspješnosti kampanje koju je pokrenula Mori Paskije #notInMyParliament za podizanje svijesti o problemu nasilja nad ženama i seksizma.

“S tim u vezi, upoznao je sagovornicu sa radom Ženskog parlamenta i procentom zastupljenosti žena u 26. sazivu Skupštine Crne Gore.“

Predsjednik Brajović razgovarao je i sa predsjednikom parlamenta Švedske Andreasom Norlenom, kojem je zahvalio na kontinuiranoj podršci u procesu evropske integracije koju Švedska pruža našoj zemlji od samog početka reformskih i integracionih procesa, uz očekivanje da ona neće izostati ni u narednom periodu.

“Govoreći o parlamentarnoj saradnji, predsjednik Brajović je predložio formiranje parlamentarnih grupa prijateljstva, što bi doprinijelo njenom intenziviranju”, navodi se iz Brajovićevog kabineta.

 Predsjednik švedskog parlamenta je naglasio da ta zemlja podržava demokratske reforme u Crnoj Gori i želi da pruži doprinos razvoju demokratskih institucija. Sagovornici su zaključili da je regionu Zapadnog Balkana potrebna izvjesnost nastavka procesa proširenja Evropske unije, što je preduslov prosperiteta i stabilnosti regiona.

Sa predsjednikom Senata Holandije Janom Antonijem Bruijnom, bilateralni odnosi Crne Gore i Holandije ocijenjeni su dobrim, a predsjednik Skupštine je naglasio da Crna Gora cijeni kontinuiranu podršku u ostvarivanju strateških vanjskopolitičkih ciljeva – NATO članstvu i procesu evropske integracije.

“ Sagovornici su istakli važnost daljeg jačanja parlamentarne saradnje, posebno u oblasti evropske integracije Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

 Brajović je istakao da će intenziviranju odnosa dvije države dodatno doprinijeti otvaranje diplomatsko-konzularnog predstavništva Crne Gore u Hagu.

“Proces proširenja mora biti u fokusu novog saziva institucija Evropske unije i u tome očekujemo podršku Holandije”, naglasio je predsjednik Skupštine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније