Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

17. 09. 2013. 08:15 >> 08:18

SKUPŠTINA

Odbor o zakonima o pravosuđu i Petnjici

Zakonodavni odbor Skupštine razmatraće danas set predloga zakona o pravosuđu i tužilaštvu koji su usklađeni sa izmjenama Ustava, kao i imenovanje opštinske izborne komisije za Petnjicu.

Zakonodavni odbor razmatraće predloge zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu, o sudovima, Ustvnom sudu i sudskom savjetu.

Vlada je na sjednici održanoj 5. septembra utvrdila set zakona o pravosuđu, koji su usklađeni sa izmjenama Ustava.

Pomoćnik ministra pravde, Branka Lakočević, kazala je novinarima nakon sjednice da je set zakona o državnom Tužilaštvu pretrpio najviše izmjena, a novina koja je izazvala najviše pažnje i komentara jeste ponovni izbor svih nosilaca pravosudne funkcije.

Iz Ministarstva je saopšteno da je takvo rješenje pravni, a ne politički stav.

Vlada je zatražila da se vanredno zasjedanje Skupštine posvećeno predlozima izmjena zakona o Državnom tužilaštvu, o sudovima, o Sudskom savjetu i o Ustavnom sudu održi 23. Septembra, podsjeća Mina.

Skupština je, prema Ustavnom zakonu, bila dužna da usvoji izmjene zakona do 14. septembra kako bi oni bili usklađeni sa Ustavom. Skupština to nije uradila jer je Vlada prekršila Ustavni zakon time što joj do 30. avgusta nije uputila predlog za vanrednu sjednicu, iako je Ministarstvo pravde tog dana objavilo da je uradilo nacrte ovih zakona.

Nakon usvajanja zakona, stvaraju se pretpostavke da se krene u proces izbora novog VDT sudija Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta.

Što se tiče imenovanja OIK za lokalne izbore u Petnjici, vladajuća koalicija predložila je da članovi Državne izborne komisije budu i članovi OIK.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније