Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

A.M. [ Portal RTCG ]

22. 04. 2024. 12:31 >> 13:31
1
Čitaj mi:

ZAKONODAVNI ODBOR

Podržan predlog o novoj metodologiji za izbor potpredsjednika Skupštine

Na 21. sjednici Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore većinom glasova usvojen je predlog o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore kojim se, kako je saopštio Vasilije Čarapić (PES) omogućava da se potpredsjednik skupštine iz manjinskih radova bira po drugačijoj metodologiji: "Može ga predložiti jedan poslanik, grupa poslanika iz reda manjina ili jedan klub".

Čarapić je prilikom obrazlaganja predloga o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore kazao da se mijenja jedan član poslovnika kojim se omogućava da se potpredsjednik skupštine iz manjinskih radova bira po drugačijoj metodologiji: "Može ga predložiti jedan poslanik, grupa poslanika iz reda manjina ili jedan klub".

Kako kaže Čarapić, razlog je da se dođe do izbora potpredsjednika iz redova manjina, jer do sad nije izabran zbog nedostatka koncenzusa.

Nakon izlaganja Čarapića javio se Admir Adrović iz BS-a, koji je kazao da bi se usvajanjem ovog predloga došlo do kršenja nekih principa koji su promovinsani u članu 15. okvirne konvencije za zaštitu manjinskih prava.

"Samim ovim mislim da ovo rješenje nije dobro i da ne treba da ga podržimo", istakao je on.

Čarapić je kazao da inicijator ovih izmjena nije vladajuća većina.

"Mislim da se ovima proširuju prava, a ne skraćuju", poručio je Čarapić.

Čarapić je pri stavu da treba prihvatiti pomenute izmjene.

"Vidjeli smo da kada su svi poslanici manjina ili u opoziciji ili u vlasti, onda nemamo problem sa izborom potpredsjednika, a kada je situacija da je dio na vlasti a dio u opoziciji, onda dogovora nema", poručio je Čarapić.

Adrović je istakao da ni njega niti tu partiju niko nije konsultovao oko izmjena. 

"Niko nas nije kosnultovao vezano za ovo. Mene nije niko konsultovao. Mislim da ni kolege iz BS-a niko nije konsultovao oko izmjena poslovnika", istakao je Adrović. 

Predstavnica DPS-a Sonja Milatović  kazala je da je jasno da nije bilo dijaloga po ovom pitanju.

"Poslanici DPS-a neće glasati za pomenute izmejene", navela je Milatovićeva.

Poslanik PES-a Darko Dragović naveo je da pomenutim predlogom svaki poslanik iz reda manjinskih partija može biti kandidat za potpredsjednika, a, kako kaže, jasno je da Skupština odlučuje.

Momčilo Leković (DCG) kazao je da je ta partija predložila progresivni model podrške roditeljima kroz povećanje naknada za novorođenčad.

Demokrate su nedavno predložile izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti, kojima se povećavaju naknade za novorođenu djecu. Umjesto 900 eura, naknada bi iznosila 1000 eura.

Darko Dragović (PES) istakao je da pomenuto zakonsko rješenje predviđa da sa isplatom nadoknada treba početi od januara 2024., ali da to nije moguće jer zakoni nemaju povratno dejstvo.

Leković je kazao da je javni interes sve ono što se tiče "naše djece", a Maja Vukićević najavila je će pozvati Skupštinu da utvrdi javni interes.

Odbor je prihvatio pomenuti predlog. Za izvjestioca Odbora određen je Vasilije Čarapić.

Predlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru usvojen je apsolutnom većinom.

Na dnevnom redu danas su bili:  predlog zakona izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti (EPA 203), koji je podnijela grupa poslanika. Na sjednici  se raspravljalo i o predlogu zakona o izmjeni Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji je podnijela grupa poslanika, kao i predlogu zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji je podnijela grupa poslanika. Na dnevnom redu bio je i predlog odluke o izmjeni Poslovnika Skupštine Crne Gore.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније