Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila: M.L.B.

16. 05. 2019. 15:12 >> 15:12

SDP U SKUPŠTINI

Povećanje minimalca, smanjenje akciza bez podrške

Raško Konjević, potpredsjednik SDP i poslanik u Skupštini Crne Gore, predložio je danas za dnevni red niz reformskih zakona, kojim se, kako je saopđšteno iz SDP-a, traži povećanje minimalne zarade, ukidanje kriznog poreza na plate, kao i smanjenje akciza na gorivo i stope PDV na električnu energiju.

Kako je saopšteno iz SDP-a i pored podrške dijela poslanika opozicije, predlozi nijesu dobili podršku da uđu u dnevni red.

"U ovih šest godina koliko je minimalna zarada ostala na 193 eura, kumulativna inflacija je iznosila 15% odsto, što znači da je njihov standard ozbiljno narušen”, kazao je Konjević u Skupštini.

Navodi da se prosječna neto plata u Rumuniji popela na 620, a u Mađarskoj su plate rasle 12 odsto u protekle dvije godine, dok u Češkoj iznosi oko 8 odsto, a u Poljskoj 7 odsto, i to se radi već nekoliko godina.

“Rast ovih ekonomija je bio manji ili sličan rastu crnogorske ekonomije u proteklih nekoliko godina, ali se kvalitet života njihovih građana povećava značajnim porastom plata. Za to vrijeme u zadnje dvije godine je plata u Crnoj Gori varirala između 510 i 512 eura”, naveo je Konjević.

Kaže da je želja SDP-a da se po uzoru na Hrvatsku smanji PDV na cijenu električne energije.

"Mi ćemo nastaviti sa predlaganje ovih zakona i vi ćete na kraju morati popustiti pod pritoskom javnosti, sindikata i skoro svih političkih partija i prihvatiti ove predloge, i apelujem na sve da ne pristaju na polurješenja nego da istraju na onome štu su opravdani razlozi preko 77.500 radnika Crne Gore", zaključio je poslanik Konjević.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније