Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

21. 03. 2019. 15:45   >>  20:42 42

ĐUKANOVIĆ PORUČIO

Kad rušite institucije, rušite i državu

Protesti u Srbiji, Albaniji i u Crnoj Gori imaju neku zajedničku nit, a ta nit je očigledna nervoza i želja da dođe do promjene vlasti na drugačiji način od onog koji je predviđen Ustavom i zakonom, izjavio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović za ''Dojče vele''.

"Ustav i zakon su predvidjeli da se vlast bira na izborima i bude izraz slobodne volje građana", naveo je Đukanović.

Zbog toga, kaže, smatra da zahtjevi za promjenu vlasti van institucija i onog što je predviđeno pravnim sistemom, izbornim sistemom, nisu dobri predlozi, da su to neodgovorni predlozi, da su to predlozi koji zapravo ruše institucije.

"Kada rušite institucije, rušite i samu državu, a države i institucije su na Balkanu krhka tvorevina. Na njima radimo, da kažem, tek posljednjih nekoliko decenija", rekao je Đukanović.

Primjećuje da se insistira na tim protestima i na takvoj promjeni vlasti čak i kada je potpuno jasno da će se time osujetiti neki od suštinskih nacionalnih interesa tih država.

Govoreći o skorom izricanju presude grupi ruskih i srpskih državljana i šefovima crnogorskog opozicionog Demokratskog fronta, optuženih da su na dan parlamentarnih izbora 2016. planirali upad u Skupštinu, hapšenje i likvidacije tadašnjeg premijera, Đukanović kaže da je apsolutno uvjeren da je postojao vrlo jasan scenario. Taj scenario su, tvrdi, kreirale ruske obavještajne službe.

Scenario je, kaže Đukanović, podrazumijevao da se sa jedne platforme koja je bila formirana u Beogradu, i koja je podrazumijevala uključivanje jednog kruga nacionalistički orijentisanih ljudi iz Srbije, spremnih da pomognu opozicione političke partije i njihove lidere u Crnoj Gori, da izazovu nered i da se osvoji parlament, da se proglasi pobjeda i da se na taj način, nezavisno od prebrojavanja glasova na dan izbora 16. oktobra 2016, preuzme vlast.

"I da se tako obezbijedi da Crna Gora neće ići putem integracije u NATO. Dakle, u to sam apsolutno ubijeđen", rekao je Đukanović u intervjuu za ''Dojče vele'' nakon dvodnevne posjete Berlinu.

Пратите нас на

Коментари42

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније