Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Mina; Objavila: M.M ]

27. 12. 2018. 13:13 >> 12:46

VUJOVIĆ SMATRA

Opozicija može naći zajednički jezik

Opozicija, koliko god raznorodna bila ideološki i politički, može naći zajednički jezik na temu kreiranja boljeg izbornog ambijenta kroz reforme izbornog i drugog zakonodavstva, ocijenili su iz Socijaldemokratkske partije (SDP) i pozivali sve partije da budu dio tog pocesa.

Član Predsjedništva SDP-a, Ivan Vujović, rekao je agenciji MINA da bi opozicija tako mogla da izvrši što snažniji pritisak na Demokratsku partiju socijalista.

Prema njegovim riječima, SDP se u okolnostima razjedinjne opozicione postavke odlučio da politički aktivno djeluje u parlamentu.

"U parlamentu, kao i na drugi način, svakodnevno ukazujemo na realne socioekonomske probleme građana i urušavanje institucija “zarobljene države”, kako to opisuje Evropka unija. Svi vide u kakvom je stanju parlament, a posljednji slučajevi protivustavnog hapšenja poslanika najbolje govore u kakvom nam je stanju i demokratija i parlamentarizam i vladavina prava," rekao je Vujović.

Ipak, dodao je on, SDP koristi parlament kao način da građanima skrene pažnju na sve te procese i da, koliko je to u njihovoj moći, koristi kontrolne mehanizme.

"Glavni proces bi sada trebalo da bude kreiranje boljeg izbornog ambijenta kroz reforme izbornog i drugog zakonodavstva. DPS je pod pritiskom EU pristao na dijalog oko najšireg spektra tema koji se tiču slobodnh i fer izbora", kazao je Vujović.

On smatra da opozicija, koliko god raznorodna bila ideološki i politički, može oko ove teme da pronađe zjednički jezik.

"Zato i pozivamo sve partije da budu dio ovog pocesa i da tako izvršimo što snažniji pritisak na DPS, budući da će naši zahtjevi sasvim sigurno koincidirati i sa zahtjevima EU za fer izbore," naveo je Vujović.

Govoreći o efektima bojkota parlamenenata nakon više od dvije godine, Vujović je rekao da je bojkot bio reakcija na fenomen da istovremeno na dan izbora sa najviših pravosudnih i političkih adresa, stigne proglas o pokušaju državnog udara koji treba da rezlultira atentatom na premijera.

"Vjerujem da takvog presedana, da možemo imati slobodne izbore u jednom takvom ambijentu, nema čak ni u demokratijama afričko-azijskog tipa," smatra Vujović.

Drugo je, kazao je on, pitanje ponašanja opozicije u vremenu nakon toga, "a ono je bilo, treba to realno priznati, lišeno pune dosljednosti i plana šta i kako dalje".

"Takvim ponašanjem nije u konačnom mogla mnogo profitirati, a mnogo gore od toga je da su kao epilog cijelog tog procesa na gubitku građani i demokratska javnost," ocijenio je Vujović.

On je mišljenja da opozicija nažalost nije u stanju da politički artikuliše jasnu želju većine građana za promjenama i da su građani na mnogo većem stepenu zrelosti od većine njihovih opozicionih predstavnika.

"Na jednoj strani opozicione scene imate nacionalni političko-ideološki koncept suprotstavljen građanskom ustrojstvu države, dok na drugoj strani imate samodovoljnost, zavidnu političku nedozrelost i odsustvo vizije za bilo čim što ne spada u pokušaj dnevnog pumpanja sopstvenog rejtinga," ukazao je Vujović.

Kako je rekao, SDP je od izbora 2016. pokušavao da doprinese okupljanju najšireg građanskog političkog supstrata, koji bi sem partija uključivao i ostale socijalne aktere.

"To je bio jedini pravi put uoči izbornih ciklusa u 2018. Taj koncept građanske opozicije je srušen jer je za neke bilo jedino važno da su najjači u opoziciji. Građani sve ovo prepoznaju i istoj matrici ponašanja svjedoče i ovih dana i to jeste nevesela dijagnoza opozicije ako je sagledavate u njenoj ukupnosti," poručio je Vujović.

On je mišljenja da upravo proces oko stvaranja boljeg izbornog ambijenta može biti dobar podsticaj za opoziciju da sarađuje u onim oblastima gdje nema ili ne bi trebalo da bude previše međusobnih mimolaženja.

"Zato, SDP poziva da oko ovog pitanja počnemo da sarađujemo i vraćamo povjerenje. Najnoviji pokušaji i pozivi za razgovore, kao i odgovori na te pozive, liče na toliko puta vidjeni opozicioni igrokaz, čiji je cilj ko će koga nadigrati i ko će iz toga izaći sa jednim ili dva procenta boljim rejtingom," rekao je Vujović.

Kako je kazao, SDP se neće puno baviti tim već viđenim predstavama za javnost, već poziva na elementarnu ozbiljnost i odgovornost prema građanima.

"Umjesto toga, kao što čitava javnost vidi, SDP se bavi životnim pitanjima građana - mninimalnom zaradom koja je najmanja u regionu, smanjivanjem cijena goriva i akciza, ukidanjem kriznog poreza,oporezivanjem bogatstva, radnim pravima grašđana posebno u dijelu privatnog sektora gdje se zaposleni tretiraju kao robovi," rekao je Vujović.

Upitan koliko je profitabilno politički da jedna partija ostane u bojkotu cio mandat, Vujović je odgovorio da je to pitanje legitimne odluke svakog političkog subjekta.

"Dosadašnji model ponašanja velikog dijela opozicije definitivno ne donosi rezultat ni tim subjektima a posebno građanima. To je ocjena i viđenje iz našeg ugla jer mi politiku vidimo kao način da nešto konkretno učinimo za dobro građana, pri čemu smo spremni da i svaku akciju vlasti usmjerenu ka tome podržimo," kazao je Vujović.

Kako je kazao, moguće da neko drugi, bilo da je riječ o starijoj ili novijoj generaciji u opoziciji, politiku vidi kao put da sebe profiliše u status vječitih profesionalnih opozicionara, sa procentom više ili manje.

"Taj put, pokazalo je vrijeme, uvijek završi porazima. Zato je preispitivanje u politici, kao uostalom i u životu, nužan proces kada iscrpite jednu fazu političkog razvoja i djelovanja," zaključio je Vujović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније