Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

M.V. [ Portal RTCG ]

16. 03. 2024. 07:55 >> 07:55
4
Čitaj mi:

PREDSJEDNIK SDP-A ZA PORTAL

Sve sem vanrednih izbora je gubljenje vremena

Aktuelna vlast u Crnoj Gori je na aparatima i sve sem vanrednih izbora je gubljenje vremena i trošenje političke i društvene energije, ocijenio je u intervjuu za Portal RTCG predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović.

Vujović tvrdi da je trenutno političko stanje u Crnoj Gori neodrživo.

"Imamo potpuni politički haos, raspad najjače partije u vlasti i najavu raspada drugih vladajućih partija, najavu ulaska u Vladu proruskog saveza ZBCG, potpuno bezakonje, maligne vanjske uticaje, slom bezbjednosnog sektora i zaduženje koje zemlju vodi u dužničko ropstvo", smatra on. 

Prema njegovim riječima, "možda će fotelje i lični i partijski interesi trenutno prevladati, ali nema sumnje da vlast na aparatima".

"Spiralu potpunog bezakonja koje je kulminiralo na posljednjoj sjednici Vlade jedino je moguće zaustaviti vraćanjem mandata građanima", kazao je Vujović.

Vujović ocjenjuje da je posljednja sjednica Vlade i sve što je njoj prethodilo ogolilo slom institucija i vladavine prava.

"To je pokazalo u kojoj mjeri su glavni akteri vlasti spremni da zloupotrijebe institucije i beskrupulozno krše zakon i procedure samo da bi obezbijedili partijsko kontrolu nad policijom, kao najosjetljivijom tačkom bezbjednosnog sektora", kazao je on. 

PES i Demokrate se grubo poigrale i zloupotrijebila kandidate za v.d. direktora UP

Komentarišući stanje u bezbjednosnom sektoru, Vujović navodi da je svaka odluka ili akt Vlade od odluke o smjeni Zorana Brđanina bila klasično bezakonje.

"To je jasno svakom pravnom laiku, a biće vrlo lako za sudsko odlučivanje ukoliko do njega dođe. Frapira besrupuloznost i lakoća kojom se ruše zakoni čemu nema presedana u višepaertijskom iskustvu Crne Gore iako znamo kakvih je sve bilo nezakonitosti i urušavanja sistema u prethodnom periodu", naveo je on. 

Vujović smatra da su se Pokret Evropa sadi Demokrate grubo poigrali i zloupotrijebili sve kandidate za v.d direktora Uprave policije.

"Stavili su im hipoteku učestvovanja u jednoj nelegalnoj proceduri", ukazuje Vujović.

Prema njegovim riječima, "ne može se cijela stvar zakamuflirati tako što će zbog fotelja Vlada ostati moguće stabilna još koji mjesec".

"Ovo nije stvar partijskih igara i trgovine već urušavanja pravnog sistema i institucija, zbog čega mora reagovati i nadležno tužilaštvo", kazao je on. 

Mogu se poremetiti planovi ka EU

Upitan da li vjeruje da Crna Gora, u ovakvim uslovima, može napraviti ozbiljan pomak na putu ka EU, Vujović kaže da je velika sreća što nam se otvaraju vrata EU, "iako mnogo više zahvaljujući drugim okolnostima koji se tiču geopolitičkih preslaganja, dominantno pod uticajem ruske agresije na Ukrajinu". 

"To je uticalo na promjenu vizure naših EU partnera pa i njihove javnosti i prema politici proširenja koja opet dobija specifičan zamah. Ali opet kažem, sve to više uprkos nego zahvaljujući nama, što je svakako dobra okolnost za sve koji iskreno podržavaju članstvo u EU. Ovi slučajevi bezakonja, a i mnoge druge stvari koje planiraju radi sabotaže EU puta oni koji su loše prikriveni antievropski igrači u vlasti, kao i njihov beogradski mentor, mogu naravno da poremete evropske planove Crne Gore. 

Vujović kaže da se plaši scenarija od prije dvije godine kada je, kako tvrdi, bivši premijer i lider građanskog pokreta URA Dritan Abazović "podmetnuo Temeljni ugovor i Otvoreni Balkan kao kukavčja jaja". 

"Znao je da će se time destabilizpvati političke prilike, sve sa krajnjim ciljem sabotaže EU puta i zatvaranja „otvorenih evropskih vrata. Izgubili smo godine a da smo tada išli pravim smjerom danas bismo bili u finišu pregovora o članstvu", smatra Vujović. 

Na pitanje kakvi su dalji politički planovi SDP-a i da li se razgovaralo o saradnji sa Socijaldemokratama, Vujović odgovara da će partija, na čijemje čelu, biti otvorena za politička i idejna povezivanja na jasnim principima reformske socijaldemokratske politike.

"Smatramo da je važno da razgovaramo i razmjenjujemo stavove posebno sa strukturama koje su nam programski bliske. Crnoj Gori je danas više nego ikada potrebna sinergija kvaliteta, znanja i ozbiljnosti. Svaka smislena i odgovorna politika mora biti usmjerena na budućnost, voditi aktuelne političke bitke, tražiti mostove i mogućnosti za dogovore u interesu zajedničkog cilja. Veoma sam sklon da sa onima sa kojima identično ili slično razmišljamo o krupnim političkim temama, sjednemo i razgovaramo i tražimo najbolje modele i puteve", zaključio je Vujović.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније