Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavio: F.R.

30. 07. 2018. 17:00 >> 16:47
26

DANILOVIĆ PISAO VLADI

"Isti aršini za sve, SFRJ osudila i Krsta i Dražu"

Poslanik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović istakao u otvorenom pismu Vladi da je SFRJ proglasila crnogorskog generala Krsta Popovića i vođu četnika u Drugom sjvetskom ratu Dražu Mihajlovića ratnim zločincima, te da bi Vlada trebala da se drži tih presuda podjednako za sve, upitavši da li se šalje poruka da postoje "poželjni i nepoželjni `ratni zločinci`".

"Ovu činjenicu znamo svi, dopadala nam se ili ne, kao i to da je isti `sud` osudio sve `domaće izdajnike i saradnike okupatora` - osudio, progonio, hvatao i ubijao. To zaista, u velikom broju slučajeva, nisu bili sudski postupci nego egzekutorska zborišta i svaki sud slobodne i demokratske države bi danas ta suđenja mogao proglasiti ništavnim. Najviši državni funkcioneri, samoprozvani intelektualci, provladini mediji i `patriotska udruženja` svako malo brane tekovine 13. jula 1941. osuđujući `povampireni fašizam`", istakao je Danilović.

On je pitao članove Vlade kako se zove kada "kada gradonačelnik Cetinja suprotno ovim, zakonom neosporenim, činjenicama kaže na skupu sjećanja posvećenom Krstu Popoviću da je  `uvijek bio na pravoj strani istorije`?"

"On, dakle, na pravoj strani, a Dragoljub Draža Mihailović kojega je rehabilitovala savremena, pravosudna, Srbija bez i slova prekora iz antifašističke Evrope je i dalje izdajnik nad izdajnicima u Crnoj Gori? Kako i kojom logikom to može gospođe i gospodo ministri? Šaljete li nam to poruku da postoje poželjni i nepoželjni `ratni zločinci`? Užasno pravilo da u današnjoj Crnoj Gori pravo i pravda ne važe jednako za svakoga prenijeli ste i u istoriju. Ako u Crnoj Gori neće biti rehabilitacije, ni pojedinačnih, sve dok ste vi na vlasti, onda se držite ovih pomenutih presuda iz 46 i 47 godine dosljedno", naglasio je Danilović.

Poslanik UCG je Vladi poručio da se drži toga da su svi presuđeni u SFRJ zločinci, ili da puste građanima da biraju ko to jeste.

"Nemojte zaboraviti nikada da su svi preživjeli vođe i komandanti Kraljeve vojske u Otadžbini slobodno živjeli do smrti u SAD ili drugdje na kontinentima demokratije, da je Mihailović odlikovan posthumno od strane američkog predsjednika Trumana i to najvišim ordenom koji je mogao dobiti vojnik i stranac. Kraljevska Vlada čiji je on bio ministar vojni četiri godine rata bila je smještena u savezničkom Londonu, a ne u Hitlerovom Berlinu. Mihailović nije spašavao nacističke nego američke pilote, i to ne jednog i dvojicu, nego stotine - najviše što je spašeno u nacističkom rušenju Evrope. Ne vršljajte po istoriji sa današnjim i negdašnjim totalitarnim pristupima", navodi se u pismu Danilovića.

On smatra da je neprihvatljiva rehabilitacija Krsta Popovića, a da se istovremeno slave oni koji su ga ubili 1947.

"Poštujući potrebu da se u cjelini sagleda život Krsta Popovića, da se skine, ako pravda kaže drugačije, anatema i s njega i sa potomaka, pozivamo vas da tako, otvorenog uma, sagledamo ličnost i djelo Draže Mihailovića i zbog svih vas i nas stavimo tačku, konačno, na taj dio prošlosti. Dokaze da nismo izdajničke kćeri i sinovi imamo u Londonu, Vašingtonu, Moskvi i Parizu, još samo da ih međusobno pribavimo. Sramota je državna i istorijska da posmrtne ostatke nacističkih vojnika čuvamo u kasarni koja nosi ime narodnog heroja, a da nam ostaci djedova i pradjedova, često nevinih ali ideološki nepodobnih, služe za porugu i stid", kazao je Danilović.

 

Пратите нас на

Коментари26

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније