Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Objavila M.L.B.

20. 06. 2018. 20:12 >> 20:06
8

RASPRAVA O DIJASPORI

DPS: Ne treba nam nijedan neregularan glas

Poslanici su završili načelnu raspravu o prijedlogu Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima.

Dok su iz vlasti govorili o tome da se želi unaprijediti saradnja sa iseljeništvom, iz opozicije je ukazano kako se pravo glasa iseljenika zloupotrebljava.

Briga o iseljenicima sastavni je dio unutrašnje i vanjske politike Crne Gore. U tom cilju, država kroz Prijedlog zakona o saradnji s iseljenicima, radi na unapređivanju zakonskih rješenja, kazao je Predrag Mitrović direktor Uprave za dijasporu.

“Predlogom zakona je propisana obaveza nadležnih, da te ljude uključimo u razvojne projkete Crne Gore, jer ih prepoznajemo kao ljudski kapital”, kazao je Mitrović.

Novim zakonom napravljen je iskorak, smatra vladajuća koalicija.

“Uvodi se iseljnička knjižica, koja služi za identifikaciju kada se nalaze u Crnoj Gori. Novim zakonom prepisuju se obaveze Upravi za dijasporu, koje se tiču vođenje registara o isljenicim”, naveo je poslanik DPS-a Miloš Nikolić.

“Dijaspora godišnje pošalje oko 500 miliona i da se tu radi samo o novcu koji se šalje preko banaka i još toliko porodicama privatnim kanalima”, naveo je poslanik Ervin Ibrahimović.

Opozicionari, s druge strane, iseljenike dovode u vezu sa zoupotrebom njihovog prava glasa, dok vlast to oštro negira poručujući da su spremni za svaku provjeru.

“Briga o dijaspori je fraza koja nema veze sa brigom već je politička manipulacija”, navodi poslanik DF-a Budimir Aleksić.

“Oni građani koji žive u inostranstvu nemaju pravo da budu upisani u birčaki spisak”, poručio je poslanik DF-a Predrag Bulatović.

Tarzan Milošević iz DPS-a odgovara da je ta stranka spremna da razgovara o svakom imenu.

“Kad god hoćete o svakom imenu iz biračkog spiska. Nama ne treba nijedan neregularan glas. Tri do 4.000 ljudi je maksimalan broj koji za vrijeme izbora dođu u Crnu Goru, to je jedan odsto ukupnog biračkog tijela”, naveo je Milošević.

“Dijaspora voli Crnu Goru. Oni su došli da glasaju, a ne da Crna Gora ne bude država, već da bude država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom”, poručio je poslanik DPS-a Obrad Stanišić.

Poslanici su raspravljali i o novom tekstu Zakona o zaštiti lica i imovine. Tako je proširen krug zaštićenih objekata na dvorane, hale, tržne centre , stadione i druge objekte otvorenog i zatvorenog tipa koji smještaju veći broj ljudi. Propisano je i obavezno izrađivanje plana zaštite, koji se na saglasnost dostavlja MUP-u , kao i rok od 90 dana u kojem ministartvo mora da da saglasnost.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније