Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

02. 04. 2018. 18:07 >> 22:28
12

DO 8. APRILA

Crnogorski diplomata da napusti Rusiju

Moskva će protjerati jednog crnogorskog diplomatu, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

 

 

 

Taj potez Kremlja je odgovor na protjerivanje ruskog diplomate iz Crne Gore zbog slučaja trovanja bivšeg agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Engleskoj, za šta su vlasti u Londonu optužile Rusiju.

Ambasador Crne Gore u Rusiji Ramiz Bašić pozvan je danas u rusko Ministarstvo vanjskih poslova, gdje mu je saopštena ta odluka.

"Crnogorski diplomata će napustiti Rusiju najkasnije do 8. aprila. Bašiću je rečeno da je Ruska Federacija preduzela ove mjere kao odgovor na odluku crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova od 28. marta, kojom je jednom ruskom diplomati uskraćeno gostoprimstvo u znak solidarnosti sa britanskim partnerima i u koordinaciji sa našim strateškim evropskim i evroatlantskim saveznicima, a povodom upotrebe nervnog agensa na teritoriji Velike Britanije", istakli su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov prošle nedjelje je najavio da će Rusija protjerati proporcionalan broj diplomata svih zemalja koje su tu mjeru primijenile prema ruskom diplomatskom osoblju.

Crna Gora je 28. marta proglasila ruskog diplomatu Bora Đukića za personu non grata i uskratila mu saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije.

Kako je saopštila Vlada, odluka je donijeta koordinirano sa saveznicima, u skladu sa mjerama preduzetim od strane članica Evropske unije i NATO, a "u vezi sa djelovanjem Rusije i napadom nervnim gasom na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva".

Više od 20 zemalja takođe je objavilo da ukupno protjeruje više od 150 ruskih diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom.

 

Пратите нас на

Коментари12

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније