Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

rtcg.me/Beta [ Objavio: O.Z. ]

29. 03. 2018. 22:05 >> 23:22
13

LAVROV NAJAVIO

Rusija protjeruje crnogorskog diplomatu

Rusija će protjerati proporcionalan broj diplomata svih zemalja koje su tu mjeru primijenile prema ruskom diplomatskom osoblju zbog slučaja trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da će Rusija protjerati 60 američkih diplomata, da će zatvoriti američki konzulat u Sankt Peterburgu kao odgovor na sličnu mjeru SAD, i da će proporcionalno odgovoriti i svim drugim državama, prenosi Tass.

"U ovom trenutku, ambasador SAD Džon Hantsman pozvan je u ministarstvo gdje će mu moj zamjenik Sergej Rjabkov iznijeti sadržaj našeg odgovora SAD", rekao je Lavrov.

On je dodao da će "sve biti proporcionalno i po pitanju ostalih država, kad je riječ o broju ljudi koji će napustiti Rusiju iz sastava diplomatskih misija".

SAD su u ponedjeljak najavile da će kao podršku Velikoj Britaniji, koja optužuje Rusiju za trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke, protjerati 60 ruskih diplomata i zatvoriti konzulat u Sijetlu uz obrazloženje da se u njegovoj blizini nalazi podmornička baza.

Potom je više od 20 zemalja takođe objavilo da ukupno protjeruje više od 150 ruskih diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom, među kojima i Crna Gora.

"Vlada Crne Gore je donijela odluku da proglasi jednog diplomatskog predstavnika akreditovanog u ambasadi Ruske Federacije za persona non grata i da povuče saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije u Crnoj Gori. O mjerama je obaviještena ambasada Ruske Federacije u Podgorici uz rok od sedam dana da diplomatski predstavnik napusti Crnu Goru", saopštila je juče Vlada.

Kako se navodi, odluka je donijeta koordinirano sa saveznicima, u skladu sa mjerama preduzetim od strane članica Evropske unije i NATO.

Velika Britanija je protjerala 23 ruske diplomata, a među zemljama koje su slijedile primer Londona i protjerale ruske diplomate su SAD (60), Ukrajina (13), Kanada (4), Francuska (4), Njemačka (4), Poljska (4), Litvanija (3), Češka (3), Španija (2), Australija (2), Danska (2), Italija (2), Holandija (2), Albanija (2), Hrvatska (1), Crna Gora (1) i druge.

Пратите нас на

Коментари13

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније