Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavio: O.Z. ]

12. 03. 2018. 17:34 >> 17:30
4

GRUBIŠIĆ PORUČIO

Članstvo u NATO ubrzaće pristupanje EU

Članstvo Crne Gore u NATO argument je koji će ubrzati njeno pristupanje Evropskoj uniji (EU), kazao je u Nikšiću ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

Govoreći srednjoškolcima na Ambasadorskom satu u Nikšiću, koje organizuje NVO Alfa centar, Grubišić je ukazao da Crna Gora treba biti već sada spremna za vrijeme kada postane članica EU.

"Sad se treba spremati kako bi se beneficije koje će nuditi članstvo iskoristile, a to se posebno odnosi na mlade. Postoje razni programi koji se mogu naučiti i preko interneta i treba ih već sada podstaći da istražuju, da se udružuju, pa i studiraju", rekao je Grubišić.

On je ocijenio da bi bilo idealno kada bi mladi iskoristili benefite koje nudi EU i potom se vratili u Crnu Goru.

Grubišić je podsjetio na put Hrvatske u EU i naveo benefite koje je ta država dobila učlanjenjem uz ocjenu da su se vratili tamo gdje su pripadali stoljećima.

"Hrvatska je ulaskom u EU dobila puno. O nama se svakako odlučivalo u Briselu. Ako ste izvan prostorije u kojoj se odlučuje o vama onda molite nekog da vam kaže šta su rekli. U ovom slučaju vi sjedite za stolom za kojim se odlučuje i imate mogućnost uticati, predstaviti svoje interese i traženja drugima i neku malu bujicu usmjeriti prema sebi", rekao je Grubišić.

On je istakao da je Hrvatska učlanjenjem stekla finansijsku korist, oživjela industriju, uklonila barijere, pojačala turizam i usluge, realizovala investicione i druge projekte.

"Evropski novac jako podstiče etičko poslovanje. Lakše je izgraditi kvalitetnije, etičnije i bolje društvo sa najboljima nego sam ili možda sa onima koji nijesu ništa bolji od vas", rekao je Grubišić.

On je ukazao i na negativne strane učlanjenja i naveo primjer odlaska mladih, što se kako je kazao, nažalost dogodilo u svim državama”.

"Mislim da je Rumunija izgubila dva miliona stanovnika, da je Poljska u početku izgubila isto toliko, da su male države, poput baltičkih, izgubile puno stanovnika. Ali vidio sam i procese gdje se vraćaju. Vidio sam koliko se Poljaka, kada je kriza bila u Irskoj, vratilo i donijelo neka važna znanja i kapital i nove biznise", rekao je Grubišić.

Izvršni direktor Alfa centra iz Nikšića, Aleksandar Dedović, podsjetio je da je
Ambasadorski sat realizuje 26 put u tom gradu.

On je ukazao da će zbog interesovanja srednjoškolaca susreti sa ambasadorima biti upriličeni i uPlužinama i Žabljaku.

”Imajući u vidu da su evropske integracije prve na spoljno-političkoj agendi Crne Gore kao države, a i tema koja donekle ne zanima mnogo naše srednjoškolce odlučili smo da upravo njih, kao buduće donosioce odluka u ovom društvu za to zainteresujemo i edukujemo kako bi bili pravi pokretači svih promjena u demokratskom društvu”, rekao je Dedović.

On je naveo da je ovo prva aktivnost u nizu koja se realizuje u sklopu projekta "Želim da vidim, hoću da znam" podržanog od Ministarstva sporta.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније